Избраха Иван Гешев за главен прокурор. Той бе изслушан пред Пленума на Висшия съдебен съвет повече от 10 часа.

Гешев бе избран след явно електронно гласуване с гласовете на 20 от членовете на ВСС. Четирима бяха против - Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Лозан Панов и Олга Керелска. По закон, за да бъде избран за нов главен прокурор, са изискуеми 17 гласа.

Снимка: Ладислав Цветков

„Благодаря на съдия Шекерджиев за коректното и искрено мнение. Аз не споделям неговите аргументи, но уважавам становището му и ще се постарая да го опровергая. Не уважавам мнението на един друг съдия, който прочете предварително написана реч, без да вдигне глава от листовете. Това означава едно – че това е предварително подготвено и изслушването за него няма никакво значение. Това не е признак за безпристрастност, който е характерен за съдия”, заяви Гешев на брифинг, след като бе избран.

Във връзка с протестите „за” и „против” избора му за главен прокурор, той коментира: „Нямам отношение с тези, които ме подкрепят, и с тези, които не ме. Това е израз на гражданска позиция и всеки има право на мнение.”

Той обеща да води открита медийна политика.

"В случай, че приключи процедурата, аз ще се старая прокуратурата да е максимално открита и да изнася информацията, която българските граждани трябва да знаят, а дали медиите ще я възпроизведат, това не мога да кажа", каза Гешев.

По повод безпрецедентното засилено полицейско присъствие в центъра на София и протестите, съпътстващи процедурата по избор във ВСС през целия ден, Иван Гешев каза: "В правомощията на изпълнителната власт е опазване на обществения ред. Аз уважавам всяко мнение, но трябва да се спазва закона."

Предстои кандидатурата на Иван Гешев да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Според Конституцията президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Мандатът му е от 7 години без право на повторно избиране.

Наследникът на Сотир Цацаров ще встъпи официално в длъжност в началото на следващата година, тъй като мандатът на настоящия обвинител номер едно изтича на 10 януари 2020 г.