Протести и контрапротести в деня на избора на нов главен прокурор. Девети час текат дебатите около единствената кандидатура - тази на Иван Гешев.

Той представи концепцията си пред висшите магистрати и отговаря на повече от 100 въпроса от неправителствени организации. Най-много от въпросите бяха свързани с неговите морални и професионални качества.

Иван Гешев обяви, че концепцията му не е научен труд, а е с практическа насоченост. В рамките на изслушването той отговори на въпроси за КТБ, делото „Иванчева” и за имота, в който живее.

Снимка: btvnovinite.bg

„Става въпрос за единствено жилище на територията на София, което се намира тематично до Софийски централен затвор, а не до Борисовата градина”, обясни Гешев.

На сигналите от последните дни той отговори така: „Възможно е това да са отделни факти, които нямат никаква връзка помежду си и аз да имам проблеми с параноята. Възможно е и това да е някаква обща стратегия, а може би метод на хибридна война. Не знам. Ще кажа само, че в прокуратурата има политически ангажирани лица.”

Снимка: btvnovinite.bg

Иван Гешев обяви, че все още има проблеми с борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Според него няма проблем магистрат да изразява лично мнение.

„В лично качество се изказах по случая с убиеца Джок Полфрийман. След като могат висши магистрати да се изказват чисто политически и се приема за нормално, защо аз да не се изказвам по този начин, след като не нарушавам никакви правила”, заяви Гешев.

Той обяви още, че политическите похвали не го интересуват и нямало да има чадър за никого.

Протест "против" номинацията на Иван Гешев блокира Орлов мост, след като хората не бяха допуснати до Висшия съдебен съвет. Хората, излезли на улицата в подкрепа на Гешев, имаха разрешение да се разположат пред сградата на ВСС.

Снимка: btvnovinite.bg

Едно от най-охраняваните места у нас беше именно ВСС. Всички улици към сградата бяха завардени. Все пак някои хора се пропускаха през специални пунктове.

Привържениците на кандидата за главен прокурор нямаха проблем да стигнат до сградата. Всички останали обаче бяха спирани пред загражденията. Други влизаха без ясен критерий.

Снимка: btvnovinite.bg

Обяснението бе, че привържениците на Иван Гешев подали заявление в общината на 27 септември, а протестиращите срещу кандидата - на 9 октомври. Право имал първият по време.

Снимка: btvnovinite.bg

Така протестиращите срещу единствения кандидат се отправиха към Орлов мост и го блокираха. По обяд две жени бяха отведени в Първо РПУ заради сбиване.

Протестиращите заявиха, че ще останат на Орлов мост, за да чуят решението на висшите магистрати.