Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление и това явно не е само мое мнение. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването си пред Пленума на Висшия съдебен съвет.

Снимка: Ладислав Цветков

Той представи концепцията си за управлението на прокуратурата в следващия седемгодишен период, в случай, че бъде избран.

"В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията на прокуратурата по прилагане на закона. Това, което те правиха през годините освен да говорят този кръг хора, е да се хранят от това говорене.

Снимка: Ладислав Цветков

Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака означава да покажа, че ме е страх и да предам доверието на колегите, което са ми гласували“, подчерта Гешев.

На 10-ата минута от изслушването на кандидата за главен прокурор Иван Гешев във Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил на телефона си сигнал за бомба в сградата на кадровия орган.

Снимка: Ладислав Цветков

Всички членове на ВСС обаче решиха да останат и процедурата да продължи. При формалното гласуване на предложението, то получи 23 гласа „За” и 0 „Против”.

Така 5 минути преди 11 ч. Иван Гешев започна да представя концепцията си и посочи, че в нея има три основни цели – подобряване на законодателството, кадровия ресурс и материалната база. По думите му това ще се случи чрез шест специфични мерки.

По време на изслушването Гешев отговори на въпроси от неправителствени организации и граждански сдружения, свързани с кандидатурата му и бъдещето му управление. Общо към него бяха отправени 107 запитвания, на част от тях е отговорено писмено.

По думите му, голяма част от тях са били манипулативни и некоректно зададени. Той допълни, че в тях личи натиск срещу следващия етап от процедурата и върху президентската институция.

Кандидатът за обвинител номер едно посочи, че ако бъде избран ще продължи наложената практика за отчетност на институцията пред Народното събрание. Той допълни, че отпадането на мониторинга на Европейската комисия върху България не трябва да ни успокоява, а може да е добра база за възходящо развитие.

Снимка: Ладислав Цветков

По време на изслушването Гешев заяви, че подкрепя предприетата законодателна инициатива на Министерство на правосъдието за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор.

Делото за КТБ е най-сериозното му професионално предизвикателство, посочи той, като се аргументира с трудността на казуса и обществения натиск.

Слабото доверие на гражданите в прокуратурата кандидатът обясни с липсата на достатъчно медийно отразяване на работата на държавното обвинение през годините. Той заяви, че не очаква да получи кредит на доверие, ако бъде избран.

Пред Пленума на ВСС Гешев заяви, че първото нещо, което ще направи на поста е да реформира районните прокуратури.

Цялото изслушване на кандидата за главен прокурор вижте ТУК.