„Безспорно Сотир Цацаров е силна кандидатура за шеф на КПКОНПИ. Той е доказал, че може да бъде независим от управляващите.” Това обяви в предаването „Тази сутрин” депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Кандидатите за председател на Антикорупционната комисия финално са двама – управляващите номинираха Цацаров, а партия „Воля” предлага депутата Симеон Найденов. БСП и ДПС нямат свои номинации. От ДПС обявиха, че подкрепят кандидатурата на настоящия главен прокурор.

Стойнев уточни, че социалистите не са издигнали свой кандидат, защото той не би имал шанс при гласуването. Той напомни, че още при създаването на Антикорупционната комисия от левицата са предупредили, че моделът ѝ е погрешен и председателят на тази институция трябва да се назначава от президента.

Парламентарната група на БСП обаче тепърва щяла да решава дали ще подкрепи Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ.

Относно предложението на социалистите за 8 лв. партийна субсидия Стойнев коментира: „Преди местните избори ГЕРБ направиха репресивен акт към опозицията – ние алармирахме европейските институции – няма друга държава с 1 лв. субсидия и партиите да могат да се финансират от бизнесмени и фирми. По този начин се заглушава гласът на опозицията”.

Днес БСП ще представи алтернативен бюджет за 2020 г. на този на управляващите. В него се предлагат стимули за младите семейства с деца и част от данъците, които не са местни, да отиват в общините.

Вижте повече във видеото!   

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!