Българите протестират заради корупция, съдебната система продължава да не е напълно реформирана, а са видими и връзките между политици и медии. Това пише Европейската комисия в първия си доклад за България по новия общоевропейски механизъм.

След представянето на доклада на ЕК за България, този четвъртък започва Европейски съвет с лидерска среща на правителствените ръководители, а Комисията по правосъдие и вътрешни работи в ЕП трябва да гласува резолюция за България, която вероятно ще има отношение към дебата за нашата страна на 5 октомври.

Отзвук от вчерашния доклад има и в европейската преса. Брюкселското издание „Политико“ подчертава, че има огромни различия между страните членки по въпросите за върховенството на закона, но нарежда нашата страна веднага след Унгария и Полша. „България получи лоша оценка в доклада на ЕК“, отбелязва изданието и се фокусира върху липсата на контрол върху главния прокурор, като допълва, е проблем е ниското доверие на хората в институциите.

„В доклада не се споменава за мафията на олигархията, която е превзела институциите“, пише „Политико“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Във всички проучвания на общественото мнение има ясно послание от българския народ - доверието в институциите е много ниско. Българското правителство и парламентът трябва да се запознаят с доклада и да го вземат съвсем на сериозно. Посланието на народа ясно показва недоволството и липсата на доверие. Имам чувството, че хората не вярват във възможността за получат правосъдие. Това е много сериозно и властите трябва да го имат предвид“, казва зам.-председател на ЕК Вера Йоурова.

Досега ЕК разполагаше с доста оскъден арсенал от инструменти за налагане на санкции в случай на нарушение на върховенството на закона. Задействането на процедурите срещу Унгария и Полша го доказват. До момента беше необходимо единодушие от всички страни членки, но стана ясно, че никоя страна няма да гласува срещу съюзниците си.

Това е и връзката със започващият днес Европейски съвет. Вероятно ще има реакция на вчерашния доклад от евролидерите. Има предложение на германското председателство как да работи този механизъм по обвързването на върховенството на закона с достъпа до европейски пари. Ако това не бъде прието, няма как да влезе в сила многогодишната финансова рамка и фондът за борба с последствията от пандемията.

Унгария и Полша ще гласуват против, а т. нар. „пестеливи страни“ искат строги наказания за нарушенията.

Темите от официалния дневен ред на Евросъвета също разединяват страните членки - трябва единодушие за приемане на санкции срещу Беларус, а Кипър ги блокира. А напрежението в Средиземноморието допълнително изостря различията по въпроса за отношенията на Европа с Турция.

В Европарламента пък Комисията по правосъдие и вътрешни работи ще гласува резолюция за върховенството на закона в България. Тя вероятно ще послужи за основа на дебата за страната ни в пленарна зала идния понеделник.