Критики от Брюксел - в България протестират заради липсата на наказания за политическа корупция, съдебната система не е напълно реформирана. Видими са и връзки между политици и медии.

Това казва Европейската комисия в първия си доклад по новия общоевропейски механизъм за върховенството на закона.

Истински независимо разследване на главния прокурор не е гарантирано от промените, които предлагат управляващите, заключава още евродокументът.

Властта в София го определи като положителен и обективен. Очертава и "постигнатите резултати от сътрудничеството с комисията“.

Протестите у нас фигурират в доклада на ЕК. Причината за тях е безрезултатната борба с корупцията по високите етажи на властта, пише в текста.

Липсата на достатъчен контрол върху главния прокурор, неясната собственост на медиите и връзката между политици и медии са още от критиките към страната ни.

В текста се говори и за "Апартаментгейт" и се отбелязва становището на антикорупционната комисия, че няма конфликт на интереси при хората от властта в този скандал.

„Във всички проучвания на общественото мнение има ясно послание от българския народ - доверието в институциите е много ниско. Българското правителство и парламентът трябва да се запознаят с доклада и да го вземат съвсем насериозно. Имам чувството, че хората не вярват във възможността за получат правосъдие. Това е много сериозно и властите трябва да го имат предвид“, каза Вера Йоурова, зам-председател на ЕК.

Тя посочи още, че Механизмът за сътрудничество и проверка за страната ни не е премахнат.

Всяка страна може да отговори на забележките в доклада и да поиска обсъждане в Европейския съвет.

Дипломатичният тон не позволяваше разделението на добри и лоши ученици сред страните членки. Ако някой е очаквал да разбере поименно коя страна как може да бъде санкционирана, вероятно е останал разочарован.

Тепърва ще се обсъжда как спазването на принципите на правовата държава може да е условия за получаване на европейски пари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!