Евродокладът за върховенството на закона у нас породи различни тълкувания и интерпретации, дали е добър или лош – въпрос на мнение. Това заяви в „Тази сутрин“ евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов.

„Много тъжно, че ГЕРБ не искат да видят това, което иска да ни каже Европа. Констатациите са много категорични – медии, съдебна система, разделение на властите, проблеми навсякъде“, допълни той. 

По думите му е безсмислено българските партии да го определят като положителен или критичен, защото той е еднозначен. Според него оценката е ниска, има дефицит по отношение на медиите и лисва отчетност в съдебната власт. 

„18 пъти в доклада се споменава "Опасения", ние сме на второ място след Полша. В общата част на доклада България е спомената 13 пъти, Полша и Унгария – 14, Малта – 16. Това са еднозначни неща, които дават ясна представа“, каза Витанов. 

Евродепутатът опреди доклада като тъжна картина, защото дава тежки констатации за ситуацията у нас. Той обясни, че резолюцията за страната ни вече е готова и българските представители в европарламента вече са имали възможност да я видят в Комисията по граждански свободи.

„Тя е изключително критична. Поне в първоначалния ѝ вариант. Не знам дали ще бъде приета в Комисията този следобед. Тя е разработена от представители на всички политически семейства. Вчера чух, че тя се базирала на доноси от страна на левите политически сили. Нищо подобно, това е една обща резолюция, където всяко политическо семейство има преговорен екип, по линия на социалистите и демократите – българите дори не участват в преговорите“, уточни евродепутатът. 

Витанов посочи, че евродокладът е информативен и няма корекционен механизъм, който да задължи страната да направи определени промени.

Относно критиките в съдебната система, социалистът коментира, че липсва достъп до правосъдие заради високите такси.