Докладът на Европейската комисия за България е това, което четем, обсъждаме и интерпретираме по начин, който касае България, а не партийните пристрастия на едни или други политици. 

Ние смятаме, че това е обективен доклад, той има своите положителни оценки на постигнатото и критики, които ние възприемаме и смятаме, че могат да търсят своето решение. Това заяви в предаването „Лице в лице” председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Докладът не е за това правителство, той е за България, такава, каквато я вижда Европа. Европа вижда напредъка и постигнатото в борбата с корупцията. Тя оценява това, че антикорупционното законодателство дава рамка, която позволява да се изследват и да се води борба с корупционните процеси и се отчита даже, че в началото на годината в резултат на съвместните действия на Изпълнителната и Съдебната власт са предприети наказателни действия срещу корупционни практики на министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Това се отчита като реално действие в борбата с корупцията. Дава се оценка и на действията, които касаят спазването на върховенството на правото в България", каза Даниела Дариткова. 

Тя допълни, че има и критики, но те съвпадат с приоритетите, които са очертали и са в съответствие с посоката, която следват.

„Ние четем много внимателно тези критики, съобразяваме се с тях и търсим решения”.

В коментар на една от основните критики – безконтролността на главния прокурор, Дариткова заяви, че проектът за конституция е необходимо условие, за да се внесе проект за свикване на Велико Народно събрание.

„Утре в Народното събрание ще приемем специална комисия, която ще чуе всички експертни мнения, ще анализира и търси съгласие, корекция по основните текстове в проекта за конституция. Ние сме изпратили този проект във Венецианската комисия.

По същия начин са изпратени и промени, които касаят т.нар. безотчетност на главния прокурор и очакваме становището на Венецианската комисия, и ще се съобразим с насоките, които ни се дадат от тази комисия, така че това не са окончателните решения".

В коментар на антиправителствените протести, Дариткова заяви, че парламентът е легитимно избран и те имат доверието на своите избиратели.

„Ние сме в тясна връзка с тях и се срещаме с тях, смятаме, че имаме тяхната подкрепа и доверие и затова трябва да продължим именно в интерес на българските граждани. Парламентът има много важна функция в условията на здравна, социална и икономическа криза. Наша отговорност е именно да решаваме проблемите на хората в условията на тази криза.

Относно ограничаването на достъпа на журналистите до депутатите след преместването на Народното събрание, Дариткова заяви, че условията в новата сграда налагат докато се завършат всички ремонтни дейности да има временна дистанция.

„Днес председателят на Народното събрание съобщи, че ще се даде възможност за допълнително предоставяне на територия за пряко взаимодействие между журналистите, защото иначе те могат да наблюдават непрекъснато дистанционно излъчванията на заседанието на Народното събрание".

"В ситуацията, в която се намираме – на епидемия, трябва все пак наистина да спазваме и тези правила за дистанция, към които призоваваме всички български граждани. Вярвам, че това временно неудобство ще бъде преодоляно. То е свързано наистина с преместването на Народното събрание в тази сграда, докато се създадат възможности и условия всички части на сградата да бъдат ремонтирани", допълни Даниела Дариткова.

Целия разговор гледайте във видеото.