След репортаж по bTV за взрива на COVID-19 в дома за стари хора в Добромирка с bTV се свърза дъщеря на жена, настанена там. Тя разказва за съмненията си, че от нея е укривана информация за състоянието на майка ѝ.

Гинка Иванова от Севлиево настанява в дома 88-годишната си майка в края на август. Нуждаела се от специфични грижи след ампутация на единия крак и операция на другия. Чували се по телефона три пъти на ден.

Последно чува гласа на майка си на 5 октомври, когато на позвъняването отговорил санитарят, докато жената се хранела. Казал ѝ, че майка ѝ е добре.

На следващия ден вдигнала сестрата, за да каже, че майка й не може да говори, но без да обясни защо. Ден по-късно телефонът замлъкнал.

„Защо аз съм в неведение два дни? Никой до този момент не ми обясни какво се случва, дали майка е била болна от COVID-19, дали не е болна. Да, възможно е да е била, но никой не ме уведоми за това, че тя се влошава или че нещо става. Никой абсолютно", казва Гинка.

Разбрали, че е болна едва когато трябвало да организират погребението ѝ. Тогава от дома обяснили, че е починала в съня си, а причината - сърдечна и дихателна недостатъчност вследствие на COVID-19. От ръководството отричат да са покрили информация.

Внукът на починалата е социален работник в същия дом. Той е сред първите ваксинирани, но от началото на месеца също е болен, а от седмица - и с положителен тест, под карантина и молба за напускане.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз също се разболях от цялата ситуация. И по принцип в момента живея с възрастните си родители и реших, че това е основната причина - да не застрашавам както своето, така и тяхното здраве. Това е основната причина, поради която да напусна“, казва социалният работник Евгени Генчев.

По думите му се полагат достатъчно грижи за потребителите на социалната услуга в дома.

Близките на починалата жена вече са отнесли сигнала към общината. Настояват за проверка и наказани.

  • Три области вече са в жълта зона по заболеваемост от COVID-19
  • 21-годишна здрава жена е сред жертвите на COVID-19
  • Богдан Петрунов: Зеленият сертификат за антитела е абсурден
  • 208 души са починали от COVID-19 за последните 24 часа
  • 7 области в страната остават в тъмночервената зона
  • Възстановяват плановия прием и операциите в болниците
  • 706 са новите случаи на коронавируса у нас
  • Доц. Александър Оскар: Коронавирусът може да причини необратима слепота
  • История от Северозапада: Безработен с 10 000 лв. глоба за нарушена карантина за COVID-19
  • 985 са новите случаи на COVID-19 у нас