След приемане на ветото на прeзидента Румен Радев, което той наложи на спорни текстове в Закона за извънредното положение, депутатът Десислава Атанасова обясни, че ще се прецизира текстът, свързан с фалшивите новини за заразата.

Ветото на президента е по два текста.

Първият касае свободата на словото и твърде неясната дефиниция "невярна информация", за която се предвиждаше и затвор. Вторият текст е за спекулата и неясната формулировка какво са необосновано високи цени.

Текстовете за свободата на словото касаят информацията за заразни болести и той ще се обсъди днес в правна комисия и ще бъде въведен отново, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя обясни, че ветото е било подкрепено, за да се стигне до държавническо решение, а законът да започна да действа.

Според нея именно фалшивите новини, свързани с коронавируса, всяват паника.

Снимка: bTV

По отношение на спекулата, признавам нашата грешка, ролята на президентската институция е това да ни коригира. Базата на изчисляване сбъркахме, не и в принципа, не трябва  хората да остават на произвола на пазара, заяви Явор Божанков

Според депутата от БСП пък няма ясни критерии как ще се помогне на гражданите след извънредното положение. Той коментира, че управляващите не помагат нито на бизнеса, нито на гражданите.

Атанасова контрира, че това не е вярно, защото мерки като отлагане с 10 дни на плащането на тока и възможността да се работи от вкъщи, както и избягване на запор на сметките, помагат на хората.

Вижте целия разговор във видеото.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 778 208 85 514 395 687 3 304 555
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 778 208 85 514 395 687
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer