Парламентът прие ветото на президента. След скандал в пленарната зала, депутатите отхвърлиха оспорените текстове от Закона за извънредното положение.

Със 118 гласа ветото на президента мина и вече е факт. Въпреки това, за да се стигне дотук се мина през ожесточени скандали в пленарната зала.

Обидите, които си размениха депутатите бяха от типа "фашист" и "партия с терористични интереси".

Ветото на президента е по два текста.

Първият касае свободата на словото и твърде неясната дефиниция "невярна информация", за която се предвиждаше и затвор.

Вторият текст е за спекулата и неясната формулировка какво са необосновано високи цени.

Мнозинството прие мотивите на президента за защита на свободата на словото, за неяснотата около спекулата, както и изказаните от него опасения:

„Някои от мерките, обаче ще бъдат прилагани не само в условията на извънредно положение, но и след неговата отмяна”, отбеляза Ана Александрова.

Управляващи и опозиция подкрепиха позицията на президента, но се скараха отново.

"Изправени сме пред невидима заплаха и коронавирус. Да няма политиканстване и ежби. Да загърбим тясно партийни интереси и да подкрепим ветото, бог да пази България", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Снимка: Ладислав Цветков

"Вече има 3 млрд. дефицит без никакъв отговор. Къде отидоха 5 милиарда? Ще внесем наново тези текстове. Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на нещастието на хората", заяви председателят на БСП Корнеляи Нинова.

Патриотите се разцепиха по темата да бъде ли подкрепено ветото.

"Няма как да подкрепим ветото за фалшивите новини, такава е например тази, че водата е отровена. Изненада е, че наложи вето на текстове на БСП прокарани по тъмно с шантаж", коментира Александър Сиди, ВМРО.

"Ще подкрепим ветото макар и с огромна доза отвращение", каза Борис Ячев, НФСБ.

Снимка: Ладислав Цветков

И тъкмо когато всеки обясни позицията си, изненадващо се стигна до ожесточен скандал в зала. Което принуди Караянчева да наложи санкции.

Така, за малко повече от два часа ветото мина. ДПС не взеха думата нито веднъж, а "Воля" изобщо не дойдоха в парламента.

Това бе 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване.

Президентът Румен Радев поздрави депутатите за взетото решение.

"Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето", се казва в позиция на държавния глава.

Няма как обаче да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е да се фокусират и върху социалната, и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение, допълва българският държавен глава.