Депутатите от правната комисия приеха ветото на президента Румен Радев, наложено върху текстове от Закона за извънредното положение. 

Деветнадесет от членовете на комисията гласуваха "за", нито един с "против" и "въздържали се".

Според президента Румен Радев спорните текстове в Закона са относно мерките за борба със спекулата и свободата на словото. Той ги определи като "крайно рестриктивни".

В отговор премиерът Бойко Борисов обяви изказването на президента като пиар, и така напрежението по оста президент-премиер отново ескалира.

Снимка: btvnovinite.bg

Двата спорни текста изненадващо обединиха и управляващи, и опозиция. ГЕРБ и БСП имаха свое обяснение за приетите текстове.

„Ние прегласувахме този текст, дори с ясното съзнание за непрецизна формулировка, за да се демонстрира политически консенсус“, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

От БСП казаха, че ще се съобразят с мнението, че формулировката "необосновано високи цени" е твърде обтекаема. А за свободата на словото са солидарни с президента.

„Ние критикувахме този текст с часове, аргументите на президента са подобни и подкрепяме ветото по отношение на НК. Не трябва да се допуска някой да трупа лесни печалби на гърба на хората“, заяви Крум Зарков.

Левицата скоро щяла да прецизира текстовете и да ги внесе отново.

Снимка: btvnovinite.bg

Правосъдният министър пък обяви, че намира ветото за несвоевременно и имаше свое обяснение за несъвършенствата в закона.

Да, това е извънреден закон и очевидно няма време за дебат, отбеляза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Снимка: БГНЕС

Така, за 23 минути законът мина. От президентството засега остават без коментар.