Заради скандала „Апартамент гейт” в събота имаше две подадени и приети оставки. 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка и премиерът Борисов я прие. След нея и зам.-спортният министър Ваня Колева се оттегли от поста си по настояване на Борисов.

През седмицата стана ясно, че двете заедно с Цветан Цветанов и Вежди Рашидов са купили апартаменти от строителната компания „Артекс” на цени под пазарните.
Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов в момента е в САЩ.

Бившият депутат от БСП и експерт по национална сигурност Славчо Велков прогнозира, че след като се завърне от Съединените щати Цветанов ще бъде принуден да подаде оставка. Цветан Цветанов в момента е зам.-председател на ГЕРБ, шеф на парламентарната група на партията и на предизборния ѝ щаб. Председател е и на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Пред БНР пък вицепремиерът Томислав Дончев каза, че е редно Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор – отношенията с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Дончев коментира още, че скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация, и това би могло да предизвика по-неприятен политически резонанс, който да застраши правителството.

Снимка: btvnovinite.bg

Според политолога Мария Пиргова е възможно скандалът да се размине и само с тези две оставки, но не бива. По думите ѝ проблемът не е в цените на апартаментите, а в практиката ГЕРБ да рекетира бизнеса. Пиргова напомни за скандала „Суджукгейт”. Тя смята, че управляващите ще калкулират загуби, възможно е и правителството да се разклати.

Чак да говорим, че правителството ще се разклати ми се струва твърде силно, коментира политологът Димитър Ганев. Двете подадени и приети оставки в събота той определи като „дърпане на ръчната спирачка” на скандала.  

За имотите на Цветанов се знае от шест месеца, но излиза сега… няма как това да не е свързано с предстоящите европейски изборите, каза още Ганев.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!