Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов застана пред Темида. Той е подсъдим за изнудване на бизнесмен от Добрич.

Според прокуратурата, Мартинов е използвал името на премиера Бойко Борисов, за да получи 4 тона суджук, 30 килограма филе „Елена” и 30 килограма пастърма.

Бившият народен представител дойде в съда с адвоката си и обясни, че не се притеснява от обвиненията и не е искал суджук от името на премиера.

„Всичко е един голям фарс, вие ще го разберете в хода на делото. Дължат ми пари от наеми. И най-лесният начин да не си платиш наема е да повдигнеш обвинение на някой друг – а сумата е доста голяма”, каза Мартинов.

Потърпевшият бизнесмен Антон Проданов пък претендира да си получи 36 хил. лв. за предадените месни продукти. „Има абсолютна репресия – както срещу мен, така и срещу всички свидетели. Проверки, сигнали, преписки” допълни той.

От прокуратурата признаха, че не проследили докъде са стигнали пратките от суджуци, филета и пастърма. „Предметът на разследването е изнудване, а не кой се е облагодетелствал впоследствие”, каза Петър Белчев, прокурор по делото.

След като прокуратурата сама сочи в обвинителния акт, че е използвано името на премиера, следователно би трябвало поне да напише – в хода на разследването установихме ,че са стигнали или не са стигнали до премиера’, заяви Христо Ботев, адвокат.

Адвокатът на подсъдимия все още не е решил дали да призове като свидетел в съда Бойко Борисов.