По време на пандемия храната играе ключова роля за имунитета. В „Тази сутрин“ членът на журито на MasterChef - шеф Силвена Роу, разказа какво да консумираме, за да избегнем риска от заразяване. По думите ѝ българите имат голям късмет, защото на територията ни се отглеждат много полезни храни. 

Тя даде пример, че до скоро страната ни е държала рекорда за дълголетници, но статистиката се е променила през последните 20 г. заради навлизането на бързите храни в менюто на българите.

Нейно величество туршията 

Шеф Роу беше категорична, че през зимата е изключително полезно да се ядат туршии. По думите ѝ те съдържат пробиотици, които са важна част за добрата работа на стомашния тракт. 

„Всички болести започват в стомаха. Всички видове вируси се налагат в червата, всички видове възпаления започват от там. Много е важно да си храним нашата бактерия, а в България имаме кисело зеле, кисели краставички – да не говорим за киселото мляко“, каза професионалният готвач. 

Не трябва да се забравят и пребиотиците. Това са продукти, които произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. 

Пребиотици са бадемите, скумрията, бананът, чесънът. 

„Ако направим комбинация от пробиотик и пребиотик става рай. По този начин ние заздравяваме имунната функция. И ако създадем един всеобхватен, силен режим с хубави храни, това е изключително важно“, добави шеф Роу. 

Тя добави, че кефирът, който е аналог на киселото мляко, също е много полезен за организма, а във видеото може да видите съветите ѝ как да си го приготвите в домашни условия. 

Сокът от бъз 

Шеф Роу препоръча за заздравяване на имунитета да се консумира бъз (от тъмен цвят). По думите ѝ е доказано, че продуктът има антивирусен ефект срещу настинки и грип. 

„Сега казват, че е много полезен срещу коронавируса. Не е доказано, но има много интересни мнения. Екстракция от бъз пия всеки ден, за да засиля имунната си система. Това е билка, не е скъпа“, каза още тя. 

Силвена Роу посъветва да се консумират още чайове от розмарин и салвия. Тя уточни, че не трябва да се предозира с имуностимуланти. 

„Когато човек се разболее от коронавирус, става много опасно, защото неговата имунна система започва да се самоатакува. Тогава хората се влошават и се налага интубация. С храна няма как да се предозираш, с добави – да. Храната е най-истинското лекарство!“, посочи още тя. 

Врагът под формата на захар 

Шеф Роу обясни, че захарта и белите въглехидрати като цяло са изключително опасни за организма. Тя заяви, че те „убиват“ имунната система. 

„Те са най-големият враг, те предразполагат към възпаление на органите във всяко едно отношение. Моля ви, елиминирайте бялата захар от менюто си. Моето правило е 80/20 – 80% полезни храни“, посочи тя. 

Посъветва да се яде 1 г месо на 500 г от теглото ни.   

Животът в Дубай 

Силвена Роу разказа, че в Дубай няма много противоепидемични мерки, но съществуващите се спазват стриктно. По думите ѝ всички носят маски, дори на открито. Тя обясни, че дори когато спортува навън – носи предпазно средство. 

Маски се носят и в заведенията, свалят се едва за консумация на храни и напитки, а отстояната между масите са големи. 

„Моите ресторанти работят и нямам проблем. На хората им се излиза. Много хора си готвят и вкъщи. Един PCR е без пари, струва 20-30 лири, докато във Великобритания е 140 лири. Чух, че и в България е много скъпо. По този начин хората са окуражени да не ходят да си правят тестове“, разказа шеф Роу и допълни, че сватбите в Дубай са разрешени до 200 гости.