Няма данни да се е случвало заразяване с COVID-19 От храна, но все пак при едно важно условие - спазването на добра хигиена.
Уточнението прави началникът на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве проф. Веселка Дулева.
Вирусът може да преживее върху различни повърхности до 3 часа. При това само ако условията като светлина, температура и влажност, са подходящи за него. За да сме сигурни, че няма да се заразим от храна, експертите препоръчват да правим 3-часова домашна карантина на закупеното от магазина.
След това вече можем да измием това, което сме си купили от магазина, но само с течаща вода. Не се препоръчва да използваме нито сапун, още по-малко дезинфектант.
Заради високата температура, при която работи, съдомиялната машина, се оказва силно оръжие в борбата с вируса.
И тъй като не всяко домакинство разполага с такава, се препоръчва - вилици, ножове и лъжици да престояват поне 5 минути във вода със сапун, след което да се изплакнат добре.