Преди студените месеци - какви са ползите от зимните храни и колко ще ни струват тази година?
Здравко Даскалов, който произвежда зеленчуци повече от 20 години, отчита скок на продажбите в последните дни.
„Взимат, правят, особено този месец повече взимат, защото времето малко застудя и сега се прави туршията”, обясни той.
Традиционно в нея се слагат зеле, моркови, карфиол, зелени домати, камба и целина, но някои имат сериозен проблем – ракията е станала скъпа и нямат мотивация да правят туршия.
Според производителите в момента цените на зеленчуците на пазара не са завишени.
Туршията по рецепта на Здравко Даскалов ни излиза 11,20 лева. Такава е и цената, ако искаме да си купим същото количество, но от магазина.
„Ако е от магазин, гледайте какво пише на етикета, по принцип не трябва да пише много неща, не трябва да има много добавки. Ако е зеле, да пише зеле, сол, вода, ако има други добавки - просто не я купувайте и не я консумирайте“, съветва шеф Силвена Роу.
Тя също е привърженик на домашно приготвените туршии.
Цялата храна, която е ферментирала храна, киселото зеле, туршии и т. н. е много полезна, защото те съдържат нещо, което съдържа пробиотикът. Пребиотиците са живи бактерии и дрождии, които имат благоприятен ефект върху нашето тяло като цяло, но най-вече за нашия чревен тракт“, обясни Силвена Роу.
Дори и в Дубай тя продължава да си прави туршия.
„Да в момента имам туршия, но си купувам от една жена от Йордания. Тя прави много интересна туршия, която е от кисело грозде - много е вкусна. Колкото по-кисело и горчиво гроздето, толкова по-хубава става туршията“, допълни шеф-готвач.