Вторичните трусове в Албания продължават и това е съвсем нормално. Тяхната сила намалява и магнитудът става все по-нисък. Последният регистриран такъв трус е малко преди 6 ч. тази сутрин, обясни Петя Трифонова – сеизмолог от БАН, в предаването „Тази сутрин”. 

„В течение на 24 часа са регистрирани над 50 вторични труса. Беше доста интензивна сеизмичната обстановка, имаше няколко земетресения с магнитут над 5, което допълнително създаде предпоставки за нови разрушения”, посочи сеизмологът. 

Снимка: btvnovinite.bg

В България се е усетил само ефектът от основното събитие в Албания – усещанията са били слаби и само по високите сгради, обясни тя. 

Трифонова напомни, че България също се намира в сеизмично активна зона. Трябва да бъдем подготвени и да очакваме да се случат такива земетресения, категорична беше тя. 

„В Албания преди 40 години е имало и друго голямо земетресение, в западното крайбрежие е доста висока сеизмичната активност. Там има система от разломи, които е ясно, че могат да генерират сериозни събития – такава активност беше наблюдавана вчера”, обясни още сеизмологът. 

По всяка вероятност земетресенията в Албания са предизвикали и труса в Босна и Херцеговина, смята сеизмологът. Според нея огнището, което е активирано в Босна и Херцеговина се намира в същите сеизмични източници – на източната граница на Адриатическата микроплоча.