Увеличава се броят на жервтите на земетресението в Албания. Поне 27 са загиналите, 8 са в критично състояние по последни данни. Вчера страната беше разтърсена от силно земетресение с магнитуд 6,4. Последваха множество вторични трусове. Разрушени са много сгради.

Снимка: EPA

Дуръс е най-сериозно пострадалият град в Албания след труса. Много от жителите му прекараха нощта навън – на палатки на стадиона в града. Те очакват хуманитарна помощ – храна, вода и топли завивки, тъй като вероятно и следващата нощ ще прекарат там.   

Правителството на Албания обяви днес извънредно положение в районите на Дуръс и Тирана.

Доброволци от Албания и съседни страни се включиха в разпределението на помощите.

Снимка: EPA

„Проблемът е, че няма организация от правителството, например. Опитваме се да помогнем на хората, но някои злоупотребяват. Наистина е хаос. Някои се нуждаят от храна, други от одеала. Повечето хора тук нямат дом или се страхуват да влязат в домовете си, защото са засегнати”, обясни един от доброволците.

Снимка: EPA

Момче от Косово също помага на бедстващите хора.

„Преди 20 години имаше война в Косово и ние се нуждаехме от помощ. Тогава много от нас дойдоха в Албания и получиха домове. Почувствах, че трябва да дойда тук и да помагам на хората. Ние ще вземем 300 семейства към Косово с автобуси. Подготвени са къщи за тях”, каза доброволецът.

България също ще подпомогне пострадалите – със спешна хуманитарна помощ от 200 хил. лв. за преодоляване на щетите.

Мирослав Митов – временно управляващ посолството на Бългрия в Албания, обясни за bTV, че над 450 са ранени при труса и им е оказана първа помощ. Двама братя от Косово са сред загиналите. 

Снимка: EPA

„Земетресението се случи в ранните часове на деня, уплахът е голям, страхът още не ни е напуснал. Няма жертви сред състава на мисията и сред българската общност. Няма постъпили сигнали за пострадали български граждани”, обясни още Мирослав Митов. 

По думите му правителството в Албания преговаря с хотелиери да се осигури подслон на хората, останали без дом.

Освен големите разрушения, в страната има проблем и с комуникациите - с електричеството и интернет. 

„Земетресението беше много силно, лошото е че всички спяха – не знаеш какво става, гледаш да се спасиш, в моя блок има много щети. След 4 ч. всички излязоха навън, моето семейство се прибра към 22 ч. вечерта. Хората бяха изплашени и ги беше страх да се приберат по домовете си, някои прекараха нощта в колите си”, разказа жител на Тирана, преживял земетресението.