Сеизмична активност на Балканите - 5,4 по Рихтер разлюля Босна и Херцеговина. А още по-силен трус, с магнитуд 6,4, разтърси Албания.

Очаква се активността да намалее. Земетресението в Албания е регистрирано минути преди 5 часа българско време, с епицентър около Дуръс и е усетено и у нас.

Има най-малко 14 жертви и десетки ранени. Разрушенията са големи.

Към Дуръс пътува наш екип. Там пораженията са най-големи, има рухнали сгради и хотел. Има информации и за затрупани хора. На места няма ток.

Най-силното земетресение, удряло Албания от десетилетия, прекъсна тока на места и дори предизвика пожар. Хиляди хора се събудиха минути преди 4 часа сутринта местно време и потърсиха спасение навън.

Пожарникари, военни и доброволци участват в спасителните операции. Местни разказват, че са разговаряли със свои близки, затрупани живи под руините на жилищни сгради.

Над 600 души са приети в болниците в страната. Половината от тях – в най-близките до епицентъра градове – Дуръс и Тирана.

„Беше наистина ужасно. Исках да изляза от вкъщи, втурнах се през стъклената врата и се нарязах лошо”, спомня си жител на град Лежа.

Съборени са десетки сгради, стотици други са с пукнатини. Днес училищата в Албания остават затворени.

„Координираме всички институции, но ситуацията е трудна и ще се променя в следващите часове”, заяви Огрета Манастирлиу, министър на здравеопазването на Албания.

Днес сеизмолозите са регистрирали над 20 вторични труса. Най-силният от тях – по обед - нeдалеч от град Мостар в Босна и Херцеговина. Там няма информация за жертви.

Наши сънародници в Албания разказаха как са прекарали нощта

Силният трус разлюлява  и дома на преподавателя от български произход в Тирана Раки Бело. Страхът панически го извежда с близките му на улицата.

Споделиха, че са прекарали цялата нощ навън.

Столицата е на около 37 километра от един най-пострадалите градове - Дуръс.  Щети има и по сградата на посолството ни.

„Леки пукнатини по стените, паднали мазилки. Честно да ви кажа беше доста силно. Ние си бяхме вкъщи. Люля се повече от 20 секунди”, разказва Благой Петров - консул на България в Албания.

Снимка: bTV

Сънародниците ни в Албания са около 10 хиляди. Няма пострадали, каза външният ни министър Екатерина Захариева.

Към засегнатите от бедствието райони пътуват  български спасителни екипи и техника.

"Знаете следващите дни са много важни да се намерят хора, които са под руините и се нуждаят от помощ, така че сме задвижили процедурата”, заяви Младен Маринов - министър на вътрешните работи. 

В посолството ни е сформиран кризисен щаб.

Снимка: bTV

Очаква се сеизмичността на Балканите да намалява

Трусът се е усетил леко в района на Благоевград,Кюстендил и София. Дори на места в Северозападна България. 

Вторичната активност продължава и към този момент. Вече регистрирани повече от 40 вторични труса. Очаква се процесът да затихва, но ще се усеща още в Албания.