Броят на жертвите на силното земетресение, което удари Албания тази сутрин, се увеличава. По последни данни шестима души са загинали. Разрушени са много сгради, а десетки са ранени.

Трусът с магнитуд 6,4 по Рихтер бе регистриран малко преди 4 ч. сутринта с епицентър е в района на град Дуръс. Той беше усетен и в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Българското посолство в Албания прозвънява всички сънародници. До момента няма данни за ранени български граждани. Сградата на посолството в Тирана също е леко напукана и с минимални поражения от труса.

Хиляди хора излязоха от люлеещите се сгради. Един човек е загинал в град Курбин, след като в паника е скочил от сграда.

Съобщава се за близо 150 пострадали. По данни на албанското министерство на здравеопазването 50 леко ранени са потърсили помощ в болници в Тирана.

Най-големи щети са нанесени в Дуръс, на 40 километра западно от Тирана.

Кадри в социалните мрежи показват щетите от пораженията. Виждат се сгради с огромни пукнатини и паднала мазилка, както и кола, която избухва в пламъци, вероятно заради късо съединение. Някои райони на столицата са останали без ток.

Съобщава се, че най-малко 10 души от Дуръс са затрупани под рухнал жилищен блок. Според други медии две деца са били извадени живи от рухнала сграда в градчето Тумана източно от Тирана.

Снимка: btvnovinite.bg

Повече от 30 труса с епицентър край Дуръс са регистрирани до момента след силното земетресение от 6,4 по Рихтер. Общо броят на вторичните трусове досега е 110.

Земетресението е усетено още в Гърция, Черна Гора, Косово и Северна Македония.

Това е втори силен трус в Албания в последните два месеца. Земетресение с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи.