Трус с магнитуд 6,4 и мощни вторични трусове удариха адриатическото крайбрежие на Албания рано тази сутрин. Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. 

Разрушени са сгради, напукани са пътища, а хората са излезли от домовете си. Най-големи са щетите в град Дурас. Един човек е загинал в град Курбин, след като в паника е скочил от сграда, съобщава Ройтерс. 

Някои местни медии твърдят, че има затрупани хора под рухнал 6-етажен жилищен блок. Съобщава се и за поне 14 души, които са пострадали в Тирана. Нито един от тях не е в тежко състояние. Все още се прави оценка на щетите и се търсят и други пострадали.

Земетресението е усетено във високите сгради в София, Перник и Благоевград. То е усетено силно и в Италия, по слабо в Скопие, Прищина и Подгорица.

Към този момент няма данни за пострадали българи. По данни на българското посолство в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие, съобщават от МВнР.

Не са постъпили данни за пострадали български граждани или за загубена връзка с наши сънародници в Албания. В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Това е второ силно земетресение в Албания в последните два месеца. Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 40 години.