Мощно земетресение с магнитуд 6,4 разтърси Албания. Според официалната информация е загинал един човек, но има много разрушени сгради, под които са затрупани хора.

Няма информация за пострадали българи, съобщиха от външното ни министерство.

"Ситуацията малко се успокои, но беше страшно. Около 4 ч. сутринта местно време се усети силен трус, който продължи около 30 секунди. Тези секунди бяха наистина дълги. Всички хора излязоха навън", разказа пред bTV Раки Бело, наш сънародник, който живее в Тирана.

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания след силното земетресение. Засега няма данни за пострадали български граждани. В мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници.

Няма пострадали и сред служителите на посолството ни и техните семейства. Сградата на мисията ни е напукана вследствие на труса.

По линия на координационния консулски механизъм на Европейския съюз няма данни за пострадали граждани на ЕС при земетресението. Учебните занятия в Албания са отменени със заповед на образователния министър.

В Дуръс и околностите, където са най-големи пораженията, няма ток и телефонна връзка. В Тирана електричеството е възстановено. Към момента няма достоверни данни за жертви и пострадали сред местното население.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.