Министерството на външните работи на България ще отпусне спешна хуманитарна помощ от 200 хил. лв. на Албания за преодоляване на щетите от опустошителното земетресение, съобщиха от МВнР.

Средствата са в рамките на бюджета, определен за помощ за развитие, и ще бъдат одобрени на утрешното заседание на Министерския съвет.

14 са вече потвърдените жертви на земетресението в Албания, съобщи албанското министерство на отбраната.

Няма данни за пострадали българи. В страната живеят около 10 хиляди българи, каза външният ни министър Екатерина Захариева.

Най-силното земетресение, удряло Албания от десетилетия, прекъсна тока на места и дори предизвика пожар. Хиляди хора се събудиха минути преди 4 часа сутринта местно време и потърсиха спасение навън.

Трус с магнитуд 6,4 по Рихтер удари адриатическото крайбрежие на Албания. Епицентърът на земетресението е на 34 километра западно от столицата Тирана. Най-големи са щетите в град Дуръс.

Пожарникари, военни и доброволци участват в спасителните операции. Местни разказват, че са разговаряли със свои близки, затрупани живи под руините на жилищни сгради.

Съборени са десетки сгради, на стотици други се виждат пукнатини и паднала мазилка. Днес училищата в Албания остават затворени.

Среднощният трус е усетен в целия регион, включително в Западна България.

Днес сеизмолозите са регистрирали над 20 вторични труса. Най-силният от тях – около обяд – недалеч от град Мостар в Босна и Херцеговина. Там няма информация за жертви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!