Живатата история за Съединението между Княжество България и Източна Румелия пази 83-годишен краевед.

Катерина Чобанова е посветила десетилетия в издирване на сведения за произхода на родовете от село Голямо Конаре, изиграли ключова роля онези дни. Самата тя е снаха в Чобановия род.

Снимка: btvnovinite.bg


Всичко започнало преди 33 години, когато Катерина попада случайно на писмо от Чардафон Велики до Захари Стоянов.

В него е разказано подробно как е подготвена голямоконарската чета, на която е съдено да арестува източнорумелийския генерал-губернатор и да осъществи Съединението.

„Чардафона развява знамето и тръгва с бойна стъпка – отива при Петър Петков Чобанов, целува го и му казва: „Да ти е честито, знаменосецо! Пази знамето!”. Петър казал: „По-скоро ще падна мъртъв, войводо, отколкото да предам знамето”, каза Катерина Чобанова.

Снимка: btvnovinite.bg


Чобановият род дава четирима поборници за Съединението, а също офицер и доброволци в последвалата Сръбско-българска война. Всеки от четиримата братя Чобанови има възлова роля в събитията, свързани с голямоконарската чета.

Снимка: btvnovinite.bg


„Знаменосецът е избран – Петър Петков Чобанов, най-висок от четата, снажен. Куриер е бил Никола Петков Чобанов. Пръв помощник на Чардафона – адютант е бил Трифон Петков Чобанов, който е най-малкият брат, учител е бил. И четвъртият брат е бил четник – Гено Петков Чобанов. Четирима братя врят и кипят в Съединението – знаменосец, куриер, адютант и четник”, разказа възрастната жена.

Снимка: btvnovinite.bg

Историята твърди ,че знаменосец на четата е била Голямоконярската Райна Княгиня, чието истинско име е Недялка Шилева.

Истината обаче е по-различна. Бъдещата съпруга на Чардафон Велики нито е шила знамето, нито е повела четата с него.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ами, трябва да се знае, че Недялка Шилева не е шила знамето. Защото не е шито. Георги Данчов Зографина нарисува златния лъв. На гърба с пачи пера Чардафона, Трифон Чобанов и Петър Шилев пишат буквите. Голямоконарци първи пристигат в конака. Недялка Шилева взела знамето и се качила на двуколката, където качили генерал-губернатора, за да го закарат в Голямо Конаре в къщата на поп Тодор”, уточни Катерина Чобанова.

Недялка Шилева доживява до дълбока старост. Дарява къщата си в София за нуждите на бедните и даровити студенти от Голямо Конаре. След смъртта ѝ имотът е продаден, а голяма част от парите изчезват.

Снимка: btvnovinite.bg


Катерина е снаха в Чобановия род. За три десетилетия издирва хиляди наследници и успява да нарисува генеалогично дърво на рода. Когато организира една от първите родови срещи преди 1989 г., вместо благодарност, получава донос в милицията, тъй като Чобанови били индустриалци и заможни хора преди 9 септември.

За 33 години Катерина проучва историята на 24 голямоконарски рода. Всички те са българи-преселници от Македония в Горнотракийската низина през XVII и XVIII век. Дошли в Голямо Конаре, за да се спасят от османски зверства.