Отбелязваме 134 години от Съединението на България. Празникът ще бъде почетен с редица събития в цялата страна.

Тържествата започнаха още вчера в град Съединение, където беше направена традиционната възстановкa на събитията от 1885 г.

В София ще бъдат положени венци пред музея-костници на Александър Първи Батенберг, а по обед ще се извърши и тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Кулминацията на празника се очаква да бъде в Пловдив, където 6 септември е и ден на града. Довечера на площад „Съединение” ще се проведе тържествена церемония по случай празника, на която ще присъства и президентът Румен Радев. 

Историята на най-голямата национална победа

За поредна година Историческият музей в Пловдив предлага на своите посетители безплатна разходка из залите си.

Освен да видят постоянната експозиция „Съединението на България от 1885 г.”, тази година децата и родителите ще могат да научат и по интересен начин за личностите, участвали в паметното събитие.

Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на музея д-р Стефан Шивачев показа част от експонатите и обърна внимание на каляската, с която се е придвижвал генерал-губернаторът на Източна Румелия, а в последствие е ползвана и от княз Фердинанд.

Снимка: btvnovinite.bg

Шивачев разказа, че сградата на музея е строена за парламент на Източна Румелия, но тя е завършена месец след Съединението. По думите му, ценителите на историята не пропускат печатите в експозицията.

„Тези печати показват развитието на идеята за съединение. На първия печат пише Таен българо-македонски комитет – идеята е да се работи за съединение на Македония и Източна Румелия като автономна област. Печатите на Захари Стоянов, временното управление”, заяви д-р Шивачев.

Възстановка на историята на най-голямата ни победа

За 13-та година родолюбиви българи, участници в комитет „Родолюбие”, ще пресъздадат паметните събития от 1885 г. Те ще покажат автентични костюми и оръжия.

Броят на желаещите да участват във възстановката се увеличава всяка година. Тази година ще се включат над 100 души, като по-голямата част от тях са млади хора.

„Всеки сам отговаря за оръжието си, всеки в дома си има специална каса, защото след възстановката е желателно да бъде добре почистено и смазано, защото това са оръжия на над 140 години”, разказа Веселин Петков.