„Сключен е договор за обучителни модули и дискусионни модули за 500 хил. лева за два месеца. 6800 лева е наемът на зала за един ден. За два дни са 13600 лева. За един ден 7400 лева за дискусионен модул. Подписът под договора е на г-н Василев. За Велико Търново общата сума на концерта е 86 хил. лева. Възнаграждението за водещ е 5 хил. лева. Тази организация подаде, че се отказва от договора и връща парите“.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ служебният министър на спорта Весела Лечева по повод ревизията в министерството.

Тя уточни, че се проверяват 38 договора, подписани от предишния министър Радостин Василев, които са на стойност 5 млн. лева.

Лечева ще сигнализира прокуратурата в момента, в който приключат всички проверки и излязат заключенията по тях, като това ще стане до края на мандата ѝ.

Софтуер за милиони за „Националната спортна база“

„Тези средства и този софтуерен продукт не са били заложени в бизнес програмата, която трябва да бъде утвърдена от министъра. Този разход е тежък за възможностите на дружеството. 1,7 млн. лева за софтуерен продукт, който е качествен, но той може да се имплементира в големи производствени процеси или предприятия с хиляди абонати като „Топлофикация“. „Националната спортна база“ се занимава с управление на спортни обекти и съоръжения, предоставя услуги към спортни организации и настанявания – могат да се използват по-евтини програми. Говорихме със собственика на фирмата и парите ще бъдат върнати“.

bTV потърси за отговор бившия министър на спорта Радостин Василев:

„Категорично смятам, че софтуерът е необходим за „Националната ни спортна база“, за да направи светъл процеса на управлението ѝ. Г-жа Лечева иска всичко да бъде с хартиени записки и смята, че поръчката е нецелесъобразна, а аз не смятам така“.

По обвинението за ненужно скъпите спортни дейности с пари на държавата, Василев обясни, че не министърът, а специална комисия, в която не е участвал е одобрила финансово дейностите по проекта.

Василев покани Лечева на дебат по темата.

Пари за салони

„Тези 25 млн. лева в правителството на ГЕРБ, които бяха отделени, бяха раздадени на няколко фирми - не последва действие, водят се дела. Нищо по отношение на шумно обявената политика“, коментира Лечева по отношение на средствата, предназначени за физкултурни салони.

Министърът посочи, че няколко фирми са върнали пари.

„Трябва да се въведат стандарти по отношение на училищните дворове и салони, за да разполагат с оборудване и съоръжения, за да се практикуват няколко вида спорт. Всеки училищен двор да бъде разчертан в няколко вида игрища, мрежи за волейбол, кошове за баскетбол, врати за хандбал и за футбол“, обясни служебният министър на спорта.

Спортните училища

„Част от децата, за които има подозрение, че са натровени с храна от спортното училище в Пловдив, са под медицински контрол, а други при своите семейства. Ще бъдат извършени проверки, а след констатациите ще вземем решения“, допълни Весела Лечева.

Тя уточни, че е важно всеки един от виновните да понесе отговорност.

„Ден преди този неприятен случай бяхме събрали всички директори на спортни учители. Видя се, че има много слабости в съвместяването на спортната и учебната дейност. Учениците трябва да пътуват с градски транспорт, за да стигнат до спортните съоръжения, а част от тях са отдалечени от училището“, добави тя.