Уникални резултати от спасителните разкопки на неолитното селище Слатина в София. 
Археолозите откриха още 4 гроба, които заедно с откритите през миналата година два, са най-ранните на територията на София и Софийското поле – на възраст почти 8 000 години.

Снимка: btvnovinite.bg

Разкопките в района се провеждат над 30 години. Откритите досега предмети подказват, че селището е обитавано от земеделци и скотовъдци. Животът там започва от преди повече от 8 000 години, а самото селище е съществувало около 500 години – от края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа.

Предполага се, че оттам тръгва цивилизацията на Европа. Ръководителят на разкопките проф. Васил Николов разказа, че находките са открити на 24 юли тази години – трима възрастни и едно дете. 

„Слатина е много известно селище в праисторическата наука, част от първата европейска цивилизация. Работата тук е част от спасителни разкопки заради съвременното строителство“, допълни археологът. 

По думите му гробове от началото на шестото хилядолетие са много редки, а за обредните ритуали от този период се знае много малко. „Положен е много интересно – по корем. Краката са свити, както по принцип се свиват в този период. Погребан е в ембрионална поза“, допълни проф. Николов. 

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои да се направи ДНК анализ на откритите скелети.