Археолози започнаха преместването на скелета, открит в столичния квартал „Слатина”. Експертите смятат, че находката е на повече от 7 хиляди години.

Специалистите започнаха с преместването на останките, които вероятно са част от ритуално погребение, което извършено в откритото селище Слатина.

Снимка: bTV

То е съществувало повече от 500 години, а в него са живели около 25-30 хиляди души, чиито следи се губят.

Снимка: bTV

Намират се само частични останки. Това е третия скелет, който експертите откриват за 30 години.

Древни скотовъдци и земеделци - такива хора са ползвали предметите, открити в слатинското селище.

Снимка: bTV

„Това са разнообразни керамични фигурки, изобразения - женски. Всички тези фигурки са свързани с идеята за плодородието, за това се изработват и използват в най-различни ритуали за плодородие, независимо дали на жените - за раждане на деца или за раждане на реколтата”, обясни Десислава Такорова- Национален ахреологически институт с музей.

Снимка: bTV

Ежедневието им е преминавало в грижи за стопанството и производството на различни керамични съдове.

Останките на двата скелета, намерени в периферията на селището, ще бъдат предадени на био археолози.

Снимка: bTV

„Могат да ни разкрият пола, възрастта, до известна степен начина, по който сте живели, има някои заболявания, оставят следи по костите. Ако е женски индивидът, по някои части на таз личат белези от ражданията”, разказа Тодор Дяков – археолог.

Снимка: bTV

Анализът на останките ще даде подробна картина за еропейската праистория.

Снимка: bTV

Разкопките в района на квартал „Слатина” ще продължат, а експертите се надяват да открият още много находки, които да дадат повече информация, за античното селище и неговите и жители.