Скелет на 7 600 години откриха археолози при разкопки в столичния квартал „Слатина”.

Древното селище е съществувало около 500 години. От края на седмото до средата на шестото хилядолетие преди Христа.

Снимка: Ладислав Цветков

Животът, който експертите проучват, е от времената на първата европейска цивилизация. В слатинското селище са живели най-древните скотовъдци и земеделци  по българските земи.

Тук разкопки се провеждат над 30 години – това е трети гроб.

Снимка: Ладислав Цветков

„Става дума за гроб на възрастен индивид.. Зъбите са много добре запазени, което е радкост. Всеки нов гроб дава нова информация. Ние почти нищо не знаем за тези хора. От тук тръгва цивилизацията на Европа”, уточни проф. Васил Николов, ръководител на обекта.

Селото е било доста голямо. Къщите са били дървени, измазани с глина.

Снимка: Ладислав Цветков

До скелета има и малки останки от детски скелет. И двата са разположени в близост до къща, от която е останало сравнително запазено огнището. В близост до откритието има древно селище.

Снимка: Ладислав Цветков

Мястото не е гробище, защото по думите на археолозите, не е имало такава практика в онези времена.

Снимка: Ладислав Цветков

Ако в крайна сметка се потвърди категорично, че находката е на над 7000 години, това за пореден път ще потвърди, че по нашите земи са живели едни от най-старите представители на човешкия род.

Снимка: Ладислав Цветков

„Намираме много интересни неща – в случая зооморфна фигурка, изображение на бик. Акцентирано е върху детайлите. Оформени са рога, но не и глава. Рогата, които са символ на плодородие, на мъжкото начало”, посочи Тодор Дяков, зам.-ръководител на обекта.

Снимка: Ладислав Цветков

Преди няколко месеца тук започва строеж.  Онези, които планират да строят в този район трябва да знаят, че археологическите проучвания са задължителни преди наливането на бетон.

Снимка: Ладислав Цветков