Напълно запазен скелет на около 7000 години откриха археолозите в столичния кв. „Слатина”. Тепърва ще се правят детайлни анализи, за да се установи точната възраст на находката.

Смята се, че на това място се е зародила една от първите европейски цивилизации, живеели по нашите земи в края на седмото хилядолетие до средата на шестото хилядолетие преди Христа.

Археолозите на БАН провеждат разкопки на мястото от 1985 г. и експонатите доказват, че историята на София е на повече от 8000 години.

Снимка: Ладислав Цветков

„Най-интересните находки са скелетни останки от първата европейска цивилизация, която се ражда на българските земи. Много малко знаем за тези хора, затова всеки скелет, който намерим е изключителна находка. Това е третият скелет, който намираме от началото на разкопките и е най-добре запазен”, каза чл. кор.проф. Васил Николов – ръководител на разкопките, зам.-председател на БАН.

Археологът допълни, че все още не е ясно дали скелетът е на мъж или на жена. Намерен е в свита позиция. „Долните крайници са силно свити, явно са били вързани и поставени пред гърдите. Това е позицията, в която са били погребвани”, допълни той.

Снимка: Ладислав Цветков

Проф. Николов каза още, че е открит и детски гроб, но останките не са запазени, защото са разнесени от животни.

„Слатинското селище съществува около 500 години, но няма следи от хората, които са живели в него. Хората са били погребвани до къщите, в периферията на селото. Тук има гроб на възрастен индивид и дете. Има останки от куполната пещ – акумулиращо съоръжение с дебела основа, на него е приготвяна храната. Тя има обредна роля в живота на античните хора”, добави археологът.

Снимка: Ладислав Цветков

Предстои хилядолетният скелет да бъде предаден на биоархеолози, които ще извлекат данни за възрастта, пола и здравето на индивида.