През последните дни в България се наблюдава тенденцията борят на излекуваните от коронавирус да надвишава значително новозаразените.

Това обаче не основание за прекомерен оптимизъм, „трябва да изчакаме и да продължим да спазваме мерките“ срещу пандемията, заяви вирусологът проф. Радостина Александрова от Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при  БАН в „Тази сутрин“.

 

Александрова напомни, че тенденциите се определят на база двуседмични резултати от тестовете за COVID-19.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Безспорно през есента ще се появят и другите респираторни вируси като грипа и това ще усложни обстановката, но добрата новина е, че начинът да се предпазим от тях е същият като този за предотвратяването на заразяване с коронавирус, каза вирусологът.

Наскоро приключи едно много мащабно проучване за генома на COVID-19, в което са изследване повече от 48 600 вируса от цял свят. Добрата новина е, че коронавирусът е сравнително стабилен генетично и има два пъти по-ниско ниво на мутиране в сравнение с грипа, разкри проф. Александрова.

Установени са 7 мутации на проба, разграничават се шест различни варианта. Най-старият е L, който е този от Ухан, другият вaриант – S, се разпространява по-лесно и мое би е възникнал в Италия, съобщи вирусологът.

Три са основните варианти, които са най-разпространените. У нас са открити по-стари варианти на коронавируса, според данни на нейни колеги, разкри Александрова.

Генетичната стабилност на вируса допринася за създаването на ваксина и лекарства срещу него, но тяхната поява може да го накарат да се почувства притиснат и той да мутира отново, отбеляза, вирусологът.

Снимка: btvnovinite.bg

Мутациите на коронавируса могат да бъдат благоприятни, неутрални или неблагоприятни за неговото развитие. Именно заради неблагоприятни мутации два от най-старите варианти са на път да изчезнат, обясни проф. Александрова, която допълни, че основната цел на COVID-19 не е да убие своя приемник, а да се разпространява.

Няма данни, че мутациите правят коронавируса по-болестотворен и хората го прекарват по-тежко.   При нарастването на броя на инфектираните се увеличава и броят на тези, които го прекарват с по-тежка клинична картина и съответно починалите, каза Александрова по повод големият брой починали от заразата през последните дни.

Вижте повече във видеото.

  • Проверки на полицията и СРЗИ за спазване на мерките в заведенията
  • Заведенията и търговските вериги с реакции срещу бързото въвеждане на зелен сертификат (ОБЗОР)
  • Кацаров vs Алибегов: Партии ли изкараха заведенията на протест
  • Софийският щаб предлага присъствено обучение за най-малките ученици до края на седмицата
  • Денков: След обяд ще имаме решение за онлайн обучението в София-град
  • Купуваме 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавируса
  • Дете на 5 г. е сред жертвите на COVID-19
  • Новите случаи на COVID-19 са 4957
  • Продължаваме да държим рекорда по смъртност от COVID-19 в Европа
  • След спешна среща: Болниците в София разкриват допълнителни легла (ОБЗОР)