„Аз съм един от първите, които са видели тези нещата на ул. „Московска“ (колекцията от антики на Васил Божков) и ми беше предложена работа от самия Божков. Отказах, защото не бяха изяснени обстоятелствата около намирането на тези предмети, меко казано“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ археологът Николай Овчаров.

По думите му през 2009 г. е бил провален опитът със закон да се регламентира притежаването на културни ценности без изяснен произход. Археологът припомни, че през 2004 г. президентът тогава Георги Първанов е призовал за амнистия за големите колекции. Те са три – на Васил Божков, на Димитър Иванов и на братя Бобокви в Русе, уточни проф. Овчаров.

През 2005 г., когато министър на културата е Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности и през 2008 г. е приет. В него е обявена категория „държател“ – т. нар. държател трябва да докаже произхода на аретфактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата. През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и така се отварят вратичките, които използват колекционерите като Божков, обясни проф. Николай Овчаров.

Той уточни, че няма представа защо колекцията на бизнесмена е проверявана само веднъж от Министерството на културата.

Като съветник на настоящия министър на културата Боил Банов той коментира и отменената изложба на български икони в Лувъра. Археологът определи решението като правилно. Не може християнски икони да бъдат изложени в ислямския департамент, коментира Овчаров.

Вижте повече във видеото!