Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, прекъсва работата си. Като мотив за това от Скопие посочват, че в страната предстоят важни избори.

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април. До тях се стигна, след като Европейския съюз не даде дата за начало на преговори за присъединяване на страната.

„Те предложиха и те наложиха, че Комисията трябва да спре да работи, защото са  в предизборен период, за тях явно въпросите са политически”, отбеляза в предаването „Тази сутрин” проф. Кирил Топалов.  По думите му това е свързано с факта, че на Северна Македония беше отказано да започнат преговори за членство в ЕС.   

„България направи всичко възможно, и невъзможното дори, република Северна Македония да тръгне към НАТО и ЕС, но там настроенията са други – ние се оказваме най-лошите и сме виновни, че Макрон не им даде път”, отбеляза проф. Топалов.   

„Нашата политика за Западните Балкани постави въпроса за Северна Македония, дори посещението на папата беше също в духа на тези нови отношения. За да посети и Скопие, във Ватикана са напълно наясно, че ние с македонците имаме сложна история”, посочи той. 

Според него от 75 години в Северна Македония растат поколения, които методично и системно са обработване в антибългаризъм. 

Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. Тя не успя да стигне до съгласие за Средновековието и историческата личност на Гоце Делчев. 

„Ние гледаме на населението на Република Северна Македония като народ, с който сме имали обща история. Ние подкрепяме република Северна Македония, но не на всяка цена”, категоричен беше проф. Кирил Топалов.