Съвместната българо-македонска комисия по исторически и обаразователни въпроси се събра за девети път, този път в София, се опитва да намери общо решение на историческото значение на характера и делото на Гоце Делчев, пише македонският вестник „Вечер”. До съгласие обаче не се е стигнало. 

Ако Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси продължи да настоява в работата си да се установи и напише в документ, че Гоце Делчев е българин или македонец, няма да имаме решение, заяви професор Драги Георгиев, който е координатор на екипът учени от Северна Македония в комисията. 

„Гоце Делчев е много чувствителна тема и да се отговори дали той е българин или македонец и да искам това от нашата комисия, смятам, че е абсолютно неприемливо. Не е работа на комисията да каже какъв е Гоце Делчев“, каза Георгиев, цитиран от БГНЕС. 

Според него по онова време светът не е бил „черно-бял“ и не е имало ясно разделение на българско или македонско съзнание, защото „всичко е преплетено и всички развития в този период са хаотични". 

Българският член на комисията Ангел Димитров обаче смята, че Комисията трябва да определи какъв е Гоце Делчев. 

„Ако не се знае какъв е човекът, няма да можем да определим точно неговото дело. Освен това няма защо ние да казваме. Гоце Делчев сам е казал какъв е, това са го казали неговото семейство, приятели, другари. Те ясно са казали какви са“, каза Димитров. 

Георгиев не е съгласен с това. „Ако вървим по тази аналогия, че Гоце Делчев е казал, че е българин, той много често използва и думата македонски народ и македонци", каза Георгиев. 

Както съобщиха Георгиев и Димитров, въпросът за възможно съвместно честване на Гоце Делчев е предмет на днешното заседание на членовете на Комисията. Вчера бяха обсъдени средновековната история, периода на Османската империя и учебниците. Професор Георгиев заяви, че е била направена „крачка напред”, пише вестник „Вечер”, но както подчертаха двамата учени, напредък не беше постигнат.