Българският премиер Бойко Борисов и се срещна с президента на република Северна Македония Стево Пандаровски. 

Една от темите, които е обсъдена е кога и как ще бъде чествана личността и делото на Гоце Делчев. Казусът предизвика напрежение между София и Скопие.

Снимка: Министерски съвет

Двамата лидери участват в сесията на процеса за сътрудничество в югоизточна Европа, която се провежда в Босна и Херцеговина.

„С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, дадохме перспектива на гражданите на Република Северна Македония и създадохме подходящите условия за подписването на Договора от Преспа“, заяви премиерът Борисов.

На срещата с Пендаровски, българският министър-председател отбеляза, че истината за общата ни история, включително и за Гоце Делчев, започва да се заявява публично от политици на най-високо ниво. „През цялото време от 1992 г. до днес, България е настоявала единствено за това“, подчерта премиерът.

От своя страна президентът Стево Пендаровски благодари за активната подкрепа, която България оказва на Република Северна Македония по пътя за европейското ѝ бъдеще.

Президентът на Република Северна Македония допълни, че на ниво дипломация - отношенията между двете държави са прекрасни и е добре да се даде тласък на комисията да заработи още по-ефективно.