Необходими са незабавни действия за изработване на национална позиция относно отношенията ни със Северна Македония и приемането ѝ за член на ЕС. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след консултативна среща на „Дондуков” 2.  

Държавният глава отбеляза, че правителството се е ангажирало да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в Европейския съюз. 

Поведението на нашата съседка поражда несигурност, посочи президентът Румен Радев. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии, отбеляза президентът.

По думите му постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерии за успешен преговорен процес.

"Важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета", посочи държавният глава.

Според него трябва  предварително да бъдат поставени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на следващи етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде заложено в самото начало при даване на старта на преговорния процес на Северна Македония, категоричен беше той.

"Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, както и диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в  носенето на такова дежурство на ротационен принцип", обясни Румен Радев.

Приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, устойчивото развитие на Източна Европа. България винаги е подкрепяла европейското развитие на съседката ни, категоричен беше държавният глава.