Тежък се оказа форумът на евролидерите в Брюксел. Липсата на решение за разширяването на Европейския съюз със Северна Македония и Албания се превърна в разочарование за много от тях. Темата се превърна в акцент на срещата заедно с брекзит и съставянето на бъдещия бюджет на Съюза.

Направихме изключително тежка историческа грешка, смята мнозинството от европейските лидери, след като в продължение на 6 часа миналата нощ опитва да даде зелена светлина за започване на преговори за разширяване с Република Северна Македония и Албания.

Но за това е необходимо единодушие. А съпротивата на Франция се оказа непробиваема. Веднага след споразумението за брекзит, което обедини евролидерите, темата за разширяването ги разедини. 

Евролидерите не успяха да се обединят около решение за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония и Албания. 

Снимка: EPA

„Искам да се обърна към нашите приятели от Репбулика Северна Македония и Албания. Моля ви, не се отказвайте! Напълно разбирам разочарованието ви. Защото вие си свършихте работата, но ние не свършихме нашата”, заяви Доналд Туск.

„Това е много тежка историческа грешка, много тежка историческа грешка”, смята Жан-Клод Юнкер.

Заради българска инициатива обаче лидерите все пак потвърдиха европейската перспектива за двете държави.

Снимка: Reuters

„Накрая всички се съгласиха да напишем едно изречение, че това, което решихме в София, ще продължим да го разискваме в Загреб на срещата на върха. За Западните Балкани, по-специално за Северна Македония и Албания”, разкри премиерът Бойко Борисов.

От София вицепремиерът Каракачанов каза, че ако скопие не изпълни нашите условия, ще стои, цитирам, в антрето.

„Политиците в Скопие имат шанс да се поправят. тъй като сме на военен празник  получиха команда от Брюксел"Свободно! Поправи се" но като виждам не са разбрали за какво става дума защото отново има тупане на топката в историческата комисия . така няма да стане но ако а не са го разбрали толкова по-лошо”, заяви Каракачанов.

А в Брюксел бъдещият 7-годишен бюджет на съюза също се оказа тема, която разделя евролидерите – този път заради богати и бедни страни, които ръководят.

Това беше последната лидерска среща на председателя на Съвета Доналд Туск и на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. И наследниците им със сигурност ще трябва да печелят симпатии, за да получат някога толкова аплодисменти, колкото имаше в последния ден от мандата на техните предшественици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!