Политиците в Скопие имат шанс да се поправят, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с президента Румен Радев участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти в София.

Тъй като сме на военен празник, представете си, че чуха командата от Брюксел "Свободно, поправи се!", обаче, като ги виждам, не са разбрали за какво става дума, защото вчера, след два дена отново "тупане на топката", историческата комисия се прибра без никакъв резултат, коментира Каракачанов, цитиран от БТА. 

На въпрос какъв ще е резултатът, ако сроковете за работата на Комисията за исторически и образователни въпроси межде двете страни не бъдат спазени, Каракачанов коментира, че ако те не се изпълнят "има антре, стоят в антрето, в коридора". Според вицепремиера България не трябва да се съобразява с други държави, а трябва да реши проблемите си.

По време на европейския съвет днес Франция блокира пътя на Албания и Северна Македония към ЕС. Шест часа продължиха разговорите в Брюксел за разширяването на Европейския съюз. Въпреки това Франция, в лицето на президента Еманюел Макрон, се противопостави на присъединяването на двете страни към Общността.

Попитан има ли полезен ход българската държава след негативните новини от Брюксел по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че полезният ход е бил направен с решението на Министерския съвет.

Както виждате, пак бяхме най-благородни, но поставихме много ясни условия, които изискваме да бъдат спазени и сме определили срокове. Както виждате, не само България преценява, че нещата в Скопие не вървят така, както трябва, и Франция наложи своята позиция, каза вицепремиерът.

Борисов е посъветвал Заев да не подава оставка 

От Брюксел премиерът Бойко Борисов съобщи, че е посъветвал своя македонски колега Зоран Заев да не подава оставка заради липсата на решение на ЕС да се даде дата за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана.

Моят съвет към Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още много какво да се прави, поясни Борисов. 

Премиерът добави, че снощи държавните и правителствените ръководители от ЕС са отчели колко много работа са свършили Северна Македония и Албания досега.