Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер определиха като грешка това, че държавните и правителствените ръководители на ЕС снощи не взеха решение за начало на присъединителните преговори със Скопие и Тирана.

Юнкер нарече липсата на решение „тежка историческа грешка” и изрази надеждата скоро тя да бъде поправена. Той добави, че е много разочарован от снощните разговори.

Развитието на събитията не е провал, а грешка, посочи Туск. По неговите думи 24-25 от 27 държави са подкрепили предложението преговорите да започнат.

„Необходимо беше единодушие, ЕС е сложен политически организъм и е вярно, че понякога отнема много време да се вземе решение”, допълни той. По думите на Туск, Северна Македония и Албания нямат вина и докладите на ЕК ясно показват, че са направили това, което е било поискано от тях.

„Тези две страни са готови за начало на преговорите и имат право да преговарят още от днес, но за съжаление няколко държави от ЕС не са готови”, поясни Туск.

Той призова албанците и северномакедонците да не се предават. Туск и Юнкер бяха на мнение, че липсата на решение снощи не поставя края на разширяването на ЕС, а бележи краткотрайна криза.