Македония категорично продължава по европейския път. Основателно е разочарованието, защото ние изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори. Договорите с България и Гърция ще бъдат изпълнявани, защото те са в основата на добросъседските ни отношения.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в извънредно обръщение, след като стана ясно, че Франция е блокирала започването на преговори за присъединяване към ЕС.

Пендаровски призова всички към единство, с което да се потвърди безалтернативността на евроатлантическата интеграция на Северна Македония.

„Македония е категорично европейска страна и тя принадлежи на Европа. В Обединена Европа има място за всички, включително и за Македония“, заяви президентът.

Той изрази съжаление, че заключенията на Съвета на ЕС не съответстват на оправданите очаквания на Северна Македония и не са в съответствие с предишни заявления на самия Европейски съюз.

„Няма спор, че изпълнихме всички условия за начало на преговорите, което беше констатирано на предишната среща на Съвета през юни. Тогава без забележки беше направено заключението, че по технически причини, свързани с току-що приключилите избори за Европейски парламент, решението ще бъде взето на срещата на върха през октомври”.

Цялата информация, с която разполагахме преди и по време на срещата, говорят за концептуални различия между основните държави членки на ЕС по отношение процеса на разширяване. Част от тях са свързани с методологията на водене на преговорите за присъединяване.

„Разбираемо е, че в такива моменти много хора са разочаровани, но трябва да погледнем трезво на новата реалност”, заяви Пендаровски, според когото трябва да се направи анализ на причините за блокирането на началото на преговорите с ЕС.

„Нито едно политическо решение не е завинаги. Нито едно развитие на събитията не е окончателно”, отбеляза държавният глава на Северна Македония.

Членството в НАТО скоро ще бъде факт, а членството в ЕС вече няма да бъде задача само на едно правителство, на един парламент или един президент.

„Убеден съм, че ако мислим доброто на нашата държава, единственият начин, имайки предвид заобикалящата ни действителност, е да бъдем още по-решителни при трансформацията на нашето общество”, каза Пендаровски.

„Ние не трябва да бъдем само формални членове на Евросъюза, а реално да приемем ценностите и да ги прилагаме в ежедневието си”, категоричен е президентът на Северна Македония.

Реформите в много области, особено функционирането на правовата държава, трябва да продължат по-интензивно. Борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта не са само условие за евроинтеграцията – те трябва да станат национални стандарти.

Независимо от заключенията на Съвета на ЕС, подписаните договори с нашите съседи България и Гърция трябва да продължат да бъдат прилагани, тъй като те са основа за развитие на добросъседски отношения, на регионално сътрудничество и стабилност.