БСП пожертва групата си в Общинския съвет в Бургас, за да изключи от редиците си бизнесмена Бенчо Бенчев, който беше арестуван заедно с несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите в Турция. Социалистът от гражданската квота остана без зам.-председателското място в местния парламент, но остава общински съветник, защото е избран поименно.

Появиха се информации, че той е бил приет в болница в прединфарктно състояние. Нито едно лечебно заведение не потвърждава Бенчев да е под наблюдение или да бил преглеждан, макар самият той вчера да заяви, че до него има лекар. Днес телефонът му вече е изключен.

От София пък бургаските социалисти са получили инструкция да не коментират повече темата пред медиите. Също толкова несговорчиви са и от формацията „Сила” в Несебър, чийто общински съветник Пейко Янков все още се издирва за участие в организираната престъпна група на Митьо Очите. Неговият съпартиец и председател на ОбС Румен Кулев заяви, че не знае нищо и не се интересува от личните работи на Янков.

Доста по-словоохотлив пред журналистите беше бившият депутат от ДПС и бизнес партньор на Бенчев – Несрин Узун.

Той се определи като „жертва на добротата” на приятеля си: „Аз бях се настанил в съвсем друг хотел, в друг квартал на Истанбул по друг повод. И след вечерята, на която бяхме с г-н Бенчев, аз вместо да го оставя да се прибере до хотела си с такси, понеже ми е много добър приятел, го взех с моята кола, за да го оставя до неговия хотел. Когато пристигнахме пред хотела вечерта, видяхме, че беше арестуван от турските власти въпросният български гражданин, който се е търсел чрез „Интерпол”.

Познавал Димитър Желязков, но не знаел дали Очите има апартамент в сградата, в която е съдружник с Бенчо Бенчев и Георги Манев. Узун давал своя апартамент в луксозната кооперация под наем.

От затвора до охраната на митницата

Това не е единственото бизнес начинание на Бенчо Бенчев. Той е съдружник в охранителната фирма „Аркус-Сигурност”. Митьо Очите пък на няколко пъти е заявявал, че я консултира.

Каква точно е ролята на Желязков става ясно от интервю на друг човек от управата на „Аркус” – Иван Владимиров, баща на Методий Владимиров – зам.-директор на Бургаския затвор, в който несебърският бос излежаваше присъда. Други лишени от свобода твърдят, че Владмиров-младши е бил протеже на Желязков по това време.

Пред местния сайт „Флагман” Владимиров-страши обяснява: „Той (Желязков – б.р.) работи при нас от 2015 г., има трудов договор, ползва болнични, докато продължително се лекуваше след инцидента през юни 2016 г. в Слънчев бряг. Работи в маркетинговия отдел, занимава се с търсене на обекти (…) Желязков дори предложи да го освободя. Но нямаше да бъде нито морално, нито човешко, докато той се лекува, да бъде уволнен”.

Сред обектите, които „Аркус-Сигурност” охранява са и такива… на митниците. Фирмата печели процедура за обществена поръчка за денонощна физическа охрана и охрана с технически средства на етаж от административна сграда, почивна база и приемна. От митницата отговориха, че договорът е по реда на Закона за обществените поръчки и е сключен прозрачно с фирмата, подала най-ниска оферта.

Моралът има сложна дефиниция

„Няма критерий за измерването на морала в политиката. Всяка партия решава как да съотнесе към себе си и към ценностите си тази тема”, коментира в студиото на „Тази сутрин” кметът на Кърджали Хасан Азис (ДПС). По думите му Несрин Узун „няма в настоящия момент активна политическа позиция в ДПС” и изрично е разграничил действията си от тези на партията.

Той допълни, че бизнесменът от 10 години не е в активната политика… макар да е бил в кандидат-депутатските листи на движението през 2014 г.

„Местната власт и бизнеса трябва да работят заедно, работодател на всички граждани в една община е местният бизнес, който осигурява работа и потенциал”, подчерта търновският кмет Даниел Панов (ГЕРБ). Той отказа да коментира дали е нормално Митьо Очите да охранява митниците и беше категоричен, че във Велико Търново ГЕРБ си няма свой Бенчо Бенчев.

„Не бих казал, че (застреляният показно в София бизнесмен) Петър Христов е редил листите. Бил е дарител на много мероприятия, помагал е на много хора, не мисля, че трябва да свързваме случая”, коментира още Панов.

И той, и Хасан Азис разкритикуваха твърденията на БСП, че на фона на скандала с Митьо Очите непрозрачно са били разпределени 111 млн. лв. за общински проекти, като повечето от парите са дошли при ГЕРБ и ДПС.

Панов посочи, че 15 млн. лв. са за столичното метро, а 9 – за Пловдив като Европейска столица на културата, като в същото време най-големите общини в България са на ГЕРБ. „Втората политическа сила БСП на изборите за местна власт не е втора, а е четвърта. Втора сила са независимите кандидати, а трета – ДПС”, допълни той.

Няколко думи към политиците от всички цветове

„Апелирам за чистотата на политическата класа – има хора в нея, които са склонни бързо да печелят пари, защото са влезли в нея случайно” – това призова в студиото на „Тази сутрин” бившият шеф на НСБОП ген. Румен Миланов, който лично е разследвал действията на Митьо Очите в периода след атентата от 2001 г., при който загина жената на несебърския бос.

„Криминалният сюжет е продължение на другия сюжет. Този сюжет не е въпрос за личното имущество на политиците, това е един процес, който го прокарахме от уникалния процес държавната собственост да стане частна. Нима този проблем с връзките на Бенчев, Узун и Желязков е първият? Не е първия, не е само БСП”, допълни антимафиотът.

Според него за да има човек като Желязков влияние по морето, „ние като държава не сме се справили”. Той призна, че и през 2001 г., и днес разследващите, прокуратурата и съда не разбират достатъчно добре процесите в подземния свят.

Така и вече е „почти невъзможно” да се стигне до босовете, а голяма част от бизнеса им вече е в „белия сектор”. Фирмите с участие на политици, пък, „може би са един от инструментите на избелването”. Така се появяват и черните партийни каси, с които после се купуват гласове.

  • Гаранцията на Бенчо Бенчев остава 50 000 лв.
  • Съдът: Няма данни Пейко Янков да е от бандата на Очите, но остава в ареста
  • Бенчо Бенчев се яви в прокуратурата, пускат го срещу 50 000 лв. гаранция (ОБЗОР)
  • Предаде се и последният издирван за връзки с Митьо Очите
  • Повдигат обвинение на Бенчо Бенчев
  • НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“, в която Митьо Очите е консултант
  • Митьо Очите остава без работа (ОБЗОР)
  • Апелативният спецсъд остави в ареста петимата от групата на Митьо Очите
  • Работодателят на Очите: Като полицай съм го профилактирал, наех го заради връзките му
  • Петима, свързани с Митьо Очите, искат на свобода