След ден отлагане бургаският общински съветник от групата на БСП Бенчо Бенчев днес се яви в прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинение. 

Районната прокуратура в Бургас му повдигна две обвинения: за укриването на Димитър Желязков – Митьо Очите и за това, че е държал боеприпаси, без да има разрешително.

Беше му наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер от 50 000 лв. Има и забрана да напуска страната.

Бенчо Бенчев беше придружен от трима адвокати.

Снимка: btvnovinite.bg

На въпрос как се е озовал в един хотел с Митьо Очите в Истанбул, той отговори, че това е станало "случайно и нелепо".

Общинският съветник трябваше да се яви още вчера в следствието, но го отложи с един ден заради ангажимент на адвоката му Иво Найденов

"Не съм извършил престъпления, не съм нарушавал законите на държавата, невинен съм и това ще се докаже в следствието", категоричен беше Бенчев. Той отбеляза, че се чувства омерзен от обвиненията. 

Снимка: btvnovinite.bg

В спалнята на бизнесмена са открити 57 бойни патрона. „Той има две оръжия и това са боеприпасите за двете оръжия. Срещата на хората не означава, че е извършено престъпление”, подчерта Иво Найденов, адвокат на обвиняемия.

Бизнесменът и общински съветник беше сред арестуваните при акцията по задържането на Димитър Желязков в Истанбул. Именно на негово име били резервирани стаите в хотела, в който задържаха Очите.

Адвокатът на последния задържан за участие в организираната престъпна група на Очите – несебърския общински съветник Пейко Янков, определи като шокиращи обвиненията срещу него.  

"Публична тайна е, че фамилията Янкови е една заможна фамилия, която има над 1000 работници, т.е. тя е работодател. Недоумявам как може да се твърди, че какъвто и да е било интерес би могъл да бъде задоволен чрез участие в организирана престъпна група", каза Росен Кожухаров, адвокат на Пейко Янков.

От цялата група Янков познавал само Митьо Очите. В Несебър се говори, че зад акцията стоят преразпределение на територии и бизнес интереси.