Апелативният специализиран съд остави в ареста петимата задържани от групата на Димитър Желязков – Митьо Очите.

Йордан Въчев – Ларша, Радослав Николов – Рачо, Венцислав Христов – Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов бяха първите петима, обвинени за участие в организираната престъпна група след акцията по Южното Черноморие.

Според съда има опасност и петимата да се укрият, а и са събрани достатъчно доказателства за участието им в групата. Мерките са окончателни и не подлежат на обжалване.

Снимка: btvnovinite.bg

Интересното е, че в края на 2011 г. част от тези мъже са обвинени за същото на базата на събрани СРС-та и на показания на тайни свидетели от погребалния бизнес. Малко по-късно обаче те са освободени, а делото е прекратено.

През ноември 2011 г. още няма специализиран съд, но след спецакция в Бургаско е задържана една местна група. Имената съвпадат.

От 2016 г. досега според защитата за последното разследване не е свършено нищо ново. 

В съда стана ясно, че основните доказателства срещу силовите действия на групата са от тайни свидетели полицаи, както и участници в погребалния бизнес и СРС-та. Според защитата Йордан Въчев не се познава с Митьо Очите. Останалите адвокати и прокуратурата отказаха коментар.

От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирва с червена бюлетина. Самият Димитър Желязков е под стража в Турция, като се чака екстрадирането му.