Несебърският бос Димитър Желязков – Митьо Очите скоро ще се раздели с позицията си на консултант на охранителната фирма „Аркус-Сигурност”. Това стана ясно от думите на неговия работодател – съдружникът и управител в компанията Иван Владимиров.

„В момента тече процедура по неговото освобождаване. Тъй като има немалка степен инвалидност, беше необходимо да направим консултация с Инспекцията по труда как да го освободим, за да си запази правата”, обясни той.

При ареста си в Турция Димитър Желязков бил в отпуска. Началникът му търсил ли го е след обявяването му за международно издирване? „И какво да му кажа – да си дойде ли?”, запита Иван Владимиров, като допълни, че и полицията не го е търсила по случая.

В ефира на bTV бившият началник на районни управления и на Криминалната полиция в морския град на няколко пъти подчерта, че той е шеф на Очите, а не обратното. Наложи му се да направи това уточнение заради показания на Желязков пред спецсъда от май, когато (преди адвокатът му да го посъветва да се поправи) същият заявява за Владимиров: „Аз го взех от друга фирма”.

Снимка: bTV

Той не знае застреляният при мелето в Слънчев бряг охранител и собственик на 40% дял в „Аркус” да е бил личен гард на Желязков. Не коментира и обстоятелствата около решението на близките да се откажат от акциите безвъзмездно.

Защо обаче и охранителите от „Аркус” наричат Димитър Желязков „Шефе” (отново от показания от спецсъда)? „Може би изпитват известен респект от биографията му”, отговори Владимиров.

Той също е запознат с някои събития от живота на несебърския бос. Познава го „сигурно от повече от 20 години, както познавам огромна част от лицата, представлявали оперативен интерес за полицията навремето”. Владимиров уточни, че е работил с него „в ситуации на профилактични мероприятия и разследвания, касаещи престъпления, извършвани от други лица”.

Защо обаче човек с такава биография започва работа при бивш полицай? Според Владимиров няма проблем: „Каква е пречката, след като си е изтърпял наказанията и отговаря на условията, да бъде взет на работа? Нашата цел е комерсиална, да използваме за нашата дейност това, което може да даде той”.

Владимиров не пожела да коментира какви са контактите на Желязков и какви клиенти е довел.

На Желязков било поверено намирането на нови обекти. „В края на 2015 г., ако не греша, предложи негов познат да го вземем на работа, да използваме контактите му, неговите лични връзки, една огромна част от нашата дейност е по този начин – с контакти, с близки и познати”, уточни Владимиров, като подчерта, че предложението не е дошло от Бенчо Бенчев.

Снимка: bTV

Задържанията в Истанбул заедно с Желязков Бенчев също има дял в охранителната фирма. С него Владимиров се познава от 25 години. Описа го ласкаво: „Един трудолюбив човек, помагал е на много хора в града (…) Той е бил в помощ на хората, аз съм сигурен, че никога не е гледал кой от коя партия е”.

Иван Владимиров защити сина си – зам.-директора на Бургаския затвор Методий Владимиров, който е сочен от лишени от свобода за приближен на Димитър Желязков. Според шефа на „Аркус” това е очерняща кампания, финансирана от неназовани от него лица. Той посочи и че дъщеря му работи в бургаската полиция, но като юрисконсулт, който няма отношение към разследванията.

По Южното Черноморие сравняват „Аркус” с ВИС и СИК от 90-те – с лепенките и методите на силовото застраховане. „Непрекъснато давахме сигнали, идваха зам,-министри, министри, всички си затваряха очите, тази фирма беше използвана като бухалка и всички институции коленичиха пред нея”, коментира Атанас Русев от инициативата „Да запазим Корал” по повод оградата, блокирала достъпа до плажа и охранявана при изграждането си именно от „Аркус”.

Владимиров обаче категорично не приема подобни сравнения.

 • Гаранцията на Бенчо Бенчев остава 50 000 лв.
 • Съдът: Няма данни Пейко Янков да е от бандата на Очите, но остава в ареста
 • Бенчо Бенчев се яви в прокуратурата, пускат го срещу 50 000 лв. гаранция (ОБЗОР)
 • Предаде се и последният издирван за връзки с Митьо Очите
 • Повдигат обвинение на Бенчо Бенчев
 • НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“, в която Митьо Очите е консултант
 • Митьо Очите остава без работа (ОБЗОР)
 • Апелативният спецсъд остави в ареста петимата от групата на Митьо Очите
 • Петима, свързани с Митьо Очите, искат на свобода
 • Фирмата, свързана с Митьо Очите и Бенчо Бенчев – с обществени поръчки за четвърт милион
 • Бенчо Бенчев вече е обвинен за лично укривателство на Митьо Очите
 • Отвъд Очите: Колко са пресечните точки между политика, бизнес и престъпност?
 • Стар свидетел по стрелбата срещу Митьо Очите остава в ареста
 • Президентството: В сайта на Сметната палата са публикувани дарителите на Румен Радев
 • Несрин Узун: С Бенчо Бенчев бяхме в различни хотели в Истанбул
 • Кирил Добрев: БСП няма „черна каса”, не сме финансирани от Бенчо Бенчев
 • Валентин Радев: Няма теч на информация от МВР, свързан с Митьо Очите
 • Аферата „Митьо Очите” прерасна в политически скандал (ОБЗОР)
 • Атанас Зафиров за Бенчо Бенчев: Фиксацията върху БСП е некоректна
 • Бенчо Бенчев пред bTV: Нямам общ бизнес с Димитър Желязков, не съм го укривал