Проверка на bTV показа, че охранителната фирма, свързвана с Димитър Желязков – Митьо Очите и Бенчо Бенчев, е спечелила обществени поръчки за близо четвърт милион лева.

По-рано днес стана ясно, че Бенчо Бенчев се разследва за лично укривателство заради това, че беше задържан с Димитър Желязков в Турция.

bTV направи справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки за спечелените от фирмата, в която собственост има Бенчев, а Митьо Очите твърди, че е консултант.

От община Несебър охранителното дружество печели и най-голямата си поръчка – на стойност над 100 000 лева

Бизнес там има и общинският съветник от коалиция „Сила” в Несебър Пейко Янков, който вече седмица се издирва по обвинение за участие в организирана престъпна група на Очите.

Сумата, на която възлизат всички обществени поръчки на фирмата, е 248 324 лева

Димитър Желязков – Митьо Очите работи в „Аркус – Сигурност Бургас” от 2015 г. Това потвърждава управителят на фирмата пред агенция „Флагман”. „Той работи при нас от 2015 г., има трудов договор, ползва болнични, докато продължително се лекуваше след инцидента през юни 2016 г. в Слънчев бряг. Работи в маркетинговия отдел, занимава се с търсене на обекти”, казва управителят Иван Владимиров. 

Година след назначението на Желязков „Аркус – Сигурност Бургас” печели поръчка за точно 104 004 лева – сума, която община Несебър плаща за охраната на двата пропускателни пункта в стария град. Договорът по обществената поръчка е за двата летни сезона на 2016 и 2017 г.

На „Аркус” е поверил охраната и собственикът на бетоновия възел в Несебър и общински съветник от коалиция „Сила” Красимир Мавров.

Сред големите клиенти на охранителната фирма е и община Айтос, която плаща над 67 000 лева за сигурността на редица свои обекти – административната сграда, училище, детски градини, дом за стари хора , както и гробищния парк.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цената е доста ниска, но това нас ни устройва. Ни най-малко пък точно на мен ще окажат някакво влияние и точно тези охранителни фирми. Знаете много добре, че се познаваме с всички”, заяви кметът на Айтос Васил Едрев. 

Кметът на Айтос, който е бивш директор на полицията в Бургас, твърди, че няма избор – две фирми от години си делят охраната на целия град.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2016 г. териториалното поделение на НОИ в Бургас и филиалът в Поморие са възложили своята охрана срещу сумата от близо 50 000 лева за две години. Тази година е избран друг охранител. 

„Ако бяха предложили по-ниска цена, пак те щяха да спечелят”, коментира Енчо Жеков – директор на ТП на НОИ – Бургас.

„Аркус” има действащ договор с Агенция „Митници” – срещу 1560 лева за две години. „Фирма „Аркус” не охранява Митница Бургас, нито обекти на Митница Бургас на територията на Пристанище Бургас”, каза говорителят на Митница Бургас Катя Иванова.

Фирмата обаче се грижи за техническата охрана на почивната база на митниците в Ахтопол, както и на части от сградите в Несебър и Ямбол.

Междувременно съдът в Истанбул все още не е назначил ден, в който съдебен състав да разгледа молбата на страната ни за екстрадицията на Димитър Желязков, казаха от спецпрокуратурата. Законовият срок за връщането на Митьо Очите изтича на 4 септември.

  • Гаранцията на Бенчо Бенчев остава 50 000 лв.
  • Съдът: Няма данни Пейко Янков да е от бандата на Очите, но остава в ареста
  • Бенчо Бенчев се яви в прокуратурата, пускат го срещу 50 000 лв. гаранция (ОБЗОР)
  • Предаде се и последният издирван за връзки с Митьо Очите
  • Повдигат обвинение на Бенчо Бенчев
  • НАП и МВР влизат в „Аркус-сигурност“, в която Митьо Очите е консултант
  • Митьо Очите остава без работа (ОБЗОР)
  • Апелативният спецсъд остави в ареста петимата от групата на Митьо Очите
  • Работодателят на Очите: Като полицай съм го профилактирал, наех го заради връзките му
  • Петима, свързани с Митьо Очите, искат на свобода