Затворници в Бургас с обвинения към заместник-директор на затвора, че покровителства наркоканали зад решетките. Има ли връзка Митьо Очите с тези схеми, разказва Росен Цветков.

Георги звъни на шефа на затвора:

- Шефче, добър ден! Георги съм, бе. Може ли утре за две три-минутки да дойда, че малко проблеми има.

- Нямам представа какви ангажименти имам утре.

Това е разговор между бивш затворник и един от ръководителите на Бургаския затвор. От едната страна на слушалката е Жоро Парсата – с няколко присъди зад гърба си, отскоро на свобода. От другата – Методий Владимиров, дългогодишен оперативен работник в затвора, а от 2016 г. и негов заместник-директор.

Георги твърди, че докато бил зад решетките, разпространявал дрога с подкрепата на Владимиров.

„Разбрахме се аз да си работя, месечни пари да се отделят. Той ми урежда кордона, такса "спокойствие". Майка ми беше жената за тези неща, тя ги носеше”, разкри Георги Георгиев.

Руска, 74-годишната майка на Георги, пренасяла наркотиците до затвора. Взимала ги от дилъри в Сливен – основно метаамфетамин, чието производство в района процъфтява от години.

„Носят ми ги, хвърлям ги в една торба и тръгвам... Някой път си викам - "Какво ли ще стане, ако ме хванат, да ме убият полицаите направо", разказа майката на Георги Руска Митева.

Всъщност Руска е била арестувана, но в друг затвор – Пловдивския. Полицаите намират в нея над 1 грам пико. Трафикът към Бургаския затвор обаче бил безпроблемен.

„Пратката не беше закачана… Лично той ми ги е давал, долу в стаята му. Майка ми събираше парите. Едната част оставяше на Дросеви”, допълни Георги.

"Дросева" е бургаска автокъща. Неин собственик според Търговския регистър е Георги Дросев, който е съдружник и в охранителната фирма "Аркус–Сигурност Бургас". Влиза на мястото на убития гард на Митьо Очите при стрелбата в Слънчев бряг Александър Алексиев.

"Аркус Бургас" се свързва неофициално с Митьо Очите. Пред bTV през 2016 г. той твърдеше, че само я консултира.

Сред съдружниците в "Аркус–Сигурност Бургас" откриваме и името на Иван Владимиров – баща на заместник-директора на затвора Методий Владимиров.

„Общо взето, Бургаският затвор се управлява от Методий Владимиров. Без негово решение, знание, не се взима решение, дори на началника… 1000 лева беше хонорарът на месец, да им давам на "Дросеви", да не бъда обезпокояван”, каза Георги.

Откриваме Георги Дросев в автокъщата. Той казва, че няма нищо общо със затвора. Познава Методий Владимиров, но не му помага по никакъв начин.

Потърсихме Методий Владимиров на същия номер, на който му звъни Георги. Многократно отказа да застане пред камерата ни.

Пред bTV Владимиров заяви, че не се чувства достатъчно пораснал да дава интервю.

В първата част на разследването на Росен Цветков Симеон Стоянчов, по-известен като Малката Рижа, разказа, че в затвора, ако имаш връзки, можеш и лодка да си поръчаш.