Какво е общото между Раул Кастро, Джоко Росич, Леонид Брежнев,  филмът "Време Разделно", Манфред Вьорнер, Владимир Путин и още куп известни имена? Всички те притежават подаръци, изработени лично от 72-годишния майстор на ножове Кирил Коликов.

„Хората режат най-дълбоко. Значи, една приказка казана не както трябва или злонамерена, а с ножа ще се порежеш, ще остане белег, но ще зарасне”, обясни Кирил, майстор на ножове.

Запален от дете, вече 42 години, пловдивският майстор на хладни оръжия, изработва уникални по рода си български ножове. Много от институциите в България, разчитат на Кирил Коликов да измайстори подаръците за чуждестранните гости, а дори бойните кортици на Българската армия, са негово дело.

Снимка: bTV/ Архив

„Почнах да чиракувам при известния майстор доайен Димитър Иванов Димитров, който е най-добрият майстор, беше, в България и най-добрият човек.И като момче от малък винаги съм се занимавал с ножове, пушки, пищови и продължавам и до ден днешен”, обясни майсторът.

В началото дори съпругата на бай Киро, както държи да го наричаме, не вярва, че той ще може да издържа семейство с изработка на ножове, но от тогава до днес изминават десетилетия, а само изложбите са стотици.

Снимка: bTV/ Архив

„Аз самият вече съм участвал, вече не знам, но в над 120 в България и може би около 50 в чужбина. Отделно съм имал и самостоятелни изложби, тука в България”, казва Кирил.

Майсторът разказва с носталгия за големия си приятел Джоко Росич, с когото дълги години са семейни приятели, подаръците от когото все още стоят в дома на Кирил Коликов.

Снимка: bTV/ Архив

„Българин с много, много, много голямо сърце. И когато на първата ми изложба, защото той ми изнасяше тогава творческия портрет, като заговори, в залата в Етнографския музей, муха да бръмне ще се чуваше”, спомня си Кирил.

Историите с неговите подаръци са безброй, защото казва, че вече е направил толкова ножове, че може да ги нареди от Пловдив до София и обратно.

„Първата ми по-голяма изява, вече се познавах с покойния Добри Джуров, министърът на отбраната и когато заминаваше за Куба взима първия ми нож, защото два пъти съм правил, за Раул Кастро. Раул Кастро го е гледал около 15-20 минути и хубавото е, че тези неща се пазят в момента в тяхната правителствена приемна” обясни майсторът .

Бай Киро все по-трудно може да изброи имената на всички известни личности, за които е работил.

Снимка: bTV/ Архив

По хронология – на Леонид Брежнев помня, че 79-та година, ятаган му правих на Леонид Брежнев, на Тодор Живков меч съм правил, неколкократно го даваха, когато му даваха неговите неща. На Манфред Вьорнер лично съм му го връчвал. Един изключително качествен човек, Бог да го прости.. и вече на бат Джоко Росич, за филма "Време разделно", за "Мера според мера" , за "Крал Джон" постановката съм правил”, разказва майсотрът на ножове.

Израелските тайни служби МОСАД, английските Ми-6 са също негови клиенти, но интересна е историята на подаръка за севернокорейския държавен глава.

Снимка: bTV/ Архив

„На Ким Ир Сен беше кама с – в кавички – скъпоценни камъни – стъкълца най-различни, дори една от жените, идваха няколко души да го поръчват, броиха накрая камъните дали съм ги сложил всичките като бройка”, спомня си Кирил

Преди почти 20 години Българската армия разработва униформи и аксесоари за редиците и Кирил Коликов е избран да участва в разработката на бойните кортици.

„Близо две години и половина го разработвахме с покойния Христо Дерменджиев, хералдика и офицер от резерва полк. Д-р Тодор Предов и успяхме най-накрая да ни го одобрят и патентоват”, обясни Кирил.

След всичките тези години все още изпитва трепет, докато изработва всеки едни нож и не сяда да работи, ако настроението му не е добро.
 

„Интересното е, поне при мен специално, че когато творя - мисля си за този човек и когато мислиш положително, аурата ти е положителна , нещата стават много добре”, казва майсорът.  

А изработката на уникат е дълъг процес:

„Един нож, съобразно модела, се прави за един ден и 42 години. И го казвам защо? Защото този нож отначало го правих за една седмица, а сега за един ден, след като имам 42 години”, разкрива тайната на успеха си Кирил.