При какви условия и правила учениците ще върнат в класните стаи през новата учебна година заради ситуацията с пандемията с COVID-19? Министерство на образованието и министерство на здравеопазването вече обсъждат списък с мерки, които ще са препоръчителни и задължителни.

От Асоциация „Родители“ публикуваха 12 идеи за това как да се действа в кризата с COVID-19.

Снимка: btvnovinite.bg

Техните предложения са взети предвид и са били в помощ, а Асоциация „Родители“ са част от работната група, изработваща правилата за училищата, заяви заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в „Тази сутрин“.

„Всяко училище ще го разработи, трябва да се обсъди с педагогическия екип на съответното учебно заведение, но до снощи обработвахме последните предложения, така че материалът всеки момент ще може да стигне до училище“, каза Михайлова.

Снимка: btvnovinite.bg

Училищата се различават по брой ученици и типове сгради, така че мерките за дистанция трябва да бъдат съобразени с тези обстоятелства, но две неща се решават в МОН и са задължителни за всички учебни заведения – правилата за дезинфекция и протокол за действие при установяване на заразен ученик или учител, каза Михайлова.

„Децата ни вече шест месеца са в тази ситуация и многократно сме им казвали да си мият ръцете и да спазват дистанция. Ние като възрастни трябва да им поставим границите, но това трябва да става предпазливо и по подходящия начин“, коментира и в качеството си на психолог изп. директор на Асоциация „Родители“ Яна Алексиева в „Тази сутрин“, но допълни, че не може да съществува 100-процентна дистанция.

По нейните думи някои от предложенията на Асоциация „Родители“ може да изглеждат смешни като това за наличието на сапун и топла вода в тоалетните, но е факт, че такива на много места липсват.

Снимка: btvnovinite.bg

Алексиева засегна и въпроса за правото на родителя да избере дали да изпрати своето дете на училище или то да остане вкъщи и да се обучава дистанционно, който засега не е решен, а ако вървим към гъвкаво образование, това трябва да стане.

И в момента има възможност за неприсъствено обучение по медицински причини, заяви Михайлова, която напомни, че социализацията също е важна за развитието на децата.

Вижте повече във видеото.

  • Опашки на „зелените коридори“ за COVID ваксини и този уикенд (ОБЗОР)
  • „Пирогов“ намалява цената на PCR тестовете
  • Нови 506 случая на COVID-19 у нас
  • „Зелените коридори“ в столицата се увеличават
  • Над 1 милион поставени ваксини у нас
  • Стефан Янев: Мотото на служебния кабинет ще е почтеност, прозрачност и професионализъм
  • Проф. Огнян Кунчев: Случаите на COVID-19 спадат заради сезона
  • 877 нови случая на COVID-19 у нас
  • Кунчев: Децата над 6 г. ще могат също да бъдат ваксинирани до 2-3 месеца
  • 241 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие