Учебната година ще започне присъствено за всички ученици, а разрешението за обучение извън клас на отделни деца ще е срещу медицински документи. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Обучението от вкъщи няма да бъде въз основа на личен страх – това беше най-дискусионният проблем, защото все пак в образованието има принцип на задължителност“, обясни министърът. 

Обмисля се в първия учебен ден всички ученици да се събрат в училище, но тържеството на двора да е само за някои – първи, пети и осми клас. За останалите откриването ще е в класните стаи.

Образователният министър обяви, че няма да има задължителен термоскрининг на входа на училищата, защото децата в едно голямо училище с часове няма да могат да влязат.

„Ще има така наречения медицински филтър – по-скоро преглед на симптоми. Той може да бъде на входа, може през първия час учителят да попита децата има ли някой със симптоми. Съответно ще има правила за реакция при наличието на симптоми – отделяне на детето, уведомяване на родителите, евентуално РЗИ“, обясни министърът.

Вълчев уточни, че едно от най-големите предизвикателства е липсата на достатъчно резервни учители.

„Имаме списък от резервни учители. Помолили сме и висшите училища, които осъществяват педагогическо образование, също да ни допълнят този списък. В момента имаме голям списък от заместващи учители. На всеки един учител му се случва да отсъства, да се разболее. Тази година още повече. Вероятно няма да бъде достатъчен този списък, който имаме от предходни години. Трябва да го допълним. Най-добре това да са правоспособни учители, но също така ще включим и студенти“, обясни той.

Министърът подчерта, че маски ще трябва да се носят във всички закрити помещения, с изключение на класните стаи и физкултурните салони. В класните стаи те са по желание.

Началните учители, които работят само с един клас, също няма да носят маска, докато преподават. За тези, които влизат в различни класове, ще бъдат осигурени шлемове.

Децата с коронавирус ще могат да присъстват в часовете чрез виртуална класна стая. Няма да има възможност родител да остави детето си да учи от вкъщи по собствено желание.

„По медицински причини, няма да бъде въз основа на личен страх - това беше най-дискусионният проблем, защото все пак в образованието има принцип на задължителност“.

Поради тази причина родители се срещнаха с министъра, с настояване физическото присъствие в клас да е по желание.

„Нашите искания са да имаме право на избор,  който се чувства сигурен и смята, че трябва да изпрати децата си присъствено, нека го направи, но да не решава за моите деца. Ние, като родители, изключително много подкрепяме и учителите, които не искат да се върнат в класните стаи, защото се страхуват“, каза една от майките.

След срещата от министерството заявиха, че "обучение от дистанция за учениците от първи до четвърти клас не би позволило придобиване на определени умения извън класната стая. "

Вижте повече във видеото!